20 noiembrie- Ziua Naţională fără Tutun

Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară–aşa numitul “fumat pasiv”–, alături deîncurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prinre spectarea prevederilor legale în vigoare.
Campania are ca obiective informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun; creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat; protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun.

Activităţi propuse: afişarea de postere, distribuirea de materiale IEC, activități interactive în școlile din județ, întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei.

ÎnRomânia se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar
dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.
Faţă de anul anterior, se înregistrează o creştere cu 5,6% a numărului de persoane asistate, datorată creşterii cazurilor incidente (cu 7,5% a celor entru droguri ilicite şiSNPP şi cu 9,4% a celor pentru alcool şi tutun) . Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv . Se estimează că până în 2020 numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor. Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice.
Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650 000 victime, dintre acestea, 80 000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv

Director
executiv adjunct DSP Bistrița-Năsăud,
Dr. Doina Petri

Recomandari

Alte Articole