A începu școala. Atenție, șoferi!

A început noul an şcolar! Traficul rutier s-a aglomerat, conducătorii auto se grăbesc să ajungă la şcoală cu cei mici şi mai apoi la serviciu. Toate acestea fac strada un mediu nesigur, în special pentru elevi, care ies de sub supravegherea directă a părinţilor. Care sunt recomandarile politistilor aflati din materialul următor.

Fie că se deplasează la şcoală pe jos, cu mijloacele de transport în comun sau sunt transportaţi de către părinţi cu autovehiculele personale, şcolarii sunt predispuşi riscului rutier mai mult ca oricând.

În contextul creşterii valorilor de trafic datorate începutului noului an şcolar, poliţiştii bistriţeni acţionează în zona unităţilor de învăţământ, pentru îmbunătăţirea siguranţei şcolare, şi organizează activităţi preventiv-educative în vederea preîntâmpinării prducerii unor evenimente negative.

Siguranţa elevilor constituie o prioritate pentru poliţişti întrucât aceştia au devenit o prezenţă permanentă în peisajul stradal, fiind participanţi la traficul rutier în calitate de pietoni, biciclişti şi pasageri în diferite mijloace de transport.

Poliţia Rutieră Română atrage atenţia tuturor conducătorilor auto cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulaţie şi adoptarea unei conduite preventive, pentru reducerea riscului producerii unor evenimente rutiere nedorite în care sunt implicaţi pietoni, cu precădere minorii:

  • Reduceţi viteza şi manifestaţi prudenţă sporită în apropierea trecerilor pentru pietoni pentru a-i putea observa din timp şi a le putea acorda acestora prioritate în deplină siguranţă;
  • Adoptaţi un comportament preventiv în trafic şi adaptaţi în permanenţă viteza de deplasare, întrucât una dintre principalele cauze generatoare de accidente este tocmai indisciplina pietonală, mai exact traversarea neregulamentară a străzii, prin loc nepermis, în fugă şi fără o asigurare prealabilă;
  • Fiţi precauţi în special în localităţile în care trotuarele lipsesc pe marginea drumului deoarece pietonii sunt nevoiţi să se deplaseze pe acostament sau chiar pe partea carosabilă, riscul implicării acestora în accidente rutiere crescând semnificativ;

         Pe tot parcursul anului şcolar preuniversitar, se va asigura prezenţa activă a politiştilor rutieri şi a celor de ordine publică în apropierea şcolilor, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri, pentru fluidizarea traficului rutier şi dirijarea elevilor la trecerile pentru pietoni situate în apropierea unităţilor şcolare.

Recomandari

Alte Articole