Biserica din Coșbuc a fost resfințită, la 150 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui George Coșbuc a fost resfințită biserica din satul natal al poetului, fostul Hordou, având hramul ”Sfânta Cuvioasă Parascheva”.
La slujbă au asistat Radu Moldovan președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț prefectul județului , Alexandru Pugna vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud .
Biserica din Coșbuc a fost construită în anul 1901. Pe locul bisericii de zid existente azi a funcţionat una mai veche, din lemn, cu acelaşi hram. În vechea biserică de lemn au slujit ca preoţi strămoşii poetului: Atanasie, protopop al Năsăudului 1763, Chiril, Ioan, Eremia, Cifor, Nelivaico, Casian, Ilarion, Anton şi Sebastian, tatăl poetului, toţi preoți din tată în fiu. În curtea bisericii se află un mic cimitir unde îşi dorm somnul de veci părinţii poetului, Sebastian si Maria, bunicul Anton Coşbuc, precum şi nepotul de frate al poetului, pr. George Coşbuc.
Construcţia în sine este opera meşterului Ştefan Mureşan din Bistriţa, executant integral al lucrării. Biserica are forma de navă. Pictura altarului a fost executată de Ştefan Romicher din Aldorf. O contribuţie esenţială în ridicarea bisericii a avut-o Tănase Iacob, enoriaş al parohiei. Acesta a donat atunci suma de 6.000 de coroane pentru ridicarea bisericii, care, la un moment dat, ajunsese în incapacitatea continuării lucrărilor din cauza lipsei banilor. Drept răsplată, credincioşii i-au pus un tablou la loc de cinste în biserică.
Biserica a fost renovată în exterior în anul 1938. În anul 1965 s-au făcut reparaţii interioare şi exterioare, adăugându-se gardul de fier în jurul Bisericii, fiind sfinţită în anul 1966 de către IPS Teofil Herineanu. Între anii 1973-1974 s-a reparat exteriorul bisericii. Începând cu anul 1983 s-au efectuat lucrări de amploare. Biserica a fost pictată de preoţii Ştefan Teodor şi Tistu Victor, iar resfinţirea a avut loc în data de 27 august 1989, fiind oficiată de către IPS Teofil Herineanu.

Recomandari

Alte Articole