Comunicat de presă ANAF

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa Năsăud informează contribuabilii că potrivit prevederilor OPANAF nr. 4.019/23.12.2014, publicat în MO nr. 952/29.12. 2014, se prorogă până la data de 31 decembrie 2016 următoarele prevederi din OPANAF nr. 3.596/2011 privind declararea livrărilor/prestărilor şi achiziţiilor efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului declaraţiei informative formular – 394, respectiv în declaraţie nu se înscriu bonurile fiscale care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 155 alin. (11), (12) şi (20) din Codul fiscal.

De asemenea, prin OUG nr. 92/2014 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea unor acte normative publicată în MO nr. 957/30 decembrie 2014, au fost modificate prevederile Codului fiscal privind impozitarea veniturilor din jocuri de noroc.

Potrivit noilor prevederi:

  • Veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 1% aplicată asupra tuturor sumelor încasate de un participant de la un organizator de jocuri de noroc. Veniturile din jocuri de noroc care depăşesc echivalentul a 15.000 euro se impozitează cu 16%, iar veniturile care depăşesc echivalentul a 100.000 euro se impozitează cu 25%.
  • Plătitorii de venituri din jocuri de noroc cu reţinere la sursă au obligaţia de a depune, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul precedent, o declaraţie centralizatoare privind veniturile totale plătite, precum şi impozitele totale calculate, reţinute şi virate la bugetul general consolidat al statului, fără a menţiona datele de identificare a beneficiarilor de venit.
  • Nu sunt impozabile la sursă veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă (on-line), slot-machine, lozuri şi festivaluri de poker. În acest caz se prevăd următoarele:

            – persoanele fizice care obţin astfel de venituri, au obligaţia de a depune declaraţia privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului;

            – organul fiscal competent va stabili impozitul datorat, prin emiterea deciziei de impunere;

            – organizatorul de astfel de jocuri de noroc are obligativitatea de a păstra o evidenţă nominală a persoanelor fizice care au obţinut venituri din jocuri de noroc mai mari de 15.000 euro şi a le declara organului fiscal competent, până la 25 mai inclusiv a anului următor, celui de realizare a venitului.

            Aceste prevederi intră în vigoare în termen de 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I a OUG nr.92/2014.

Baza legală: – OPANAF nr. 4.019/ 2014, privind prorogarea termenului prevăzut la pct. 1 lit. a) şii b) din anexa nr. 2 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.596/2011 privind declararea livrărilor/prestărilor şi achiziţiilor efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA, publicat în MO nr. 952/29.XII.2014.

                       – OUG nr. 92/2014 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea unor acte normative publicată în MO nr. 957/30 decembrie 2014.

 

Parasca Constantin Cristian,

Şef Administraţie

Recomandari

Alte Articole