Decontaminare cu succes a sitului istoric poluat de la SC RAAL SA-Prundu Bârgăului

La nivelul anilor 2007-2008 s-a realizat un prim inventar al siturilor contaminate/ potenţial contaminate, rezultând un număr de 1.393 de situri amplasate pe întreaga suprafaţă a ţării.

La nivelul judeţului Bistriţa Năsăud există un număr de 13 situri contaminate/ potenţial contaminate, printre care se numără şi situl aparţinând SC RAAL SA punct de lucru Prundu Bârgăului, suprafaţă intrată în proprietatea firmei prin cumpărare de la fosta Fabrică de hârtie „Hicart”.

Acest sit cuprinde o suprafaţă de aproximativ 4000 mp pe care erau amplasate vechile rezervoare de combustibil semiîngropate, precum şi staţia de pompare a combustibilului. Pentru o bună perioadă de timp perimetrul în cauză a fost îngrădit şi supravegheat, dar neutilizat. Deoarece activitatea SC RAAL SA este în continuă expansiune iar terenul în cauză prezenta perspective de utilizare, s-a decis trecerea la depoluare a acestuia.

Pentru această depoluare a fost cheltuită suma de 420.000 Lei, bani pe care SC RAAL SA i-a scos din buzunarul propriu, deşi contaminarea în cauză nu a fost determinată de activitatea desfăşurată de aceştia, ci a fost ”moştenită” de la vechii proprietari.

În activitatea de depoluare desfăşurată, au fost efectuate iniţial un set de 11 analize de sol prelevate atât de la suprafaţă căt şi de la adăncimea de 60 cm, analize care au indicat un nivel foarte crescut al TPH-ului (total hidrocarburi din petrol).

Procedeul folosit la decontaminarea solului reprezintă o premieră pentru judeţul Bistriţa Năsăud, deoarece în procesul de decontaminare au fost folosite culturi de bacterii anaerobe încochiliate realizate pe baza buletinelor de analiză a probelor de sol prelevate, precum şi nutrienţi, toate acestea ducând la distrugerea aproape în totalitate a produselor petroliere cu care solul a fost infestat. Decontaminarea a fost făcută de firma INTEX ECO CONSTRUCT SRL Constanţa, firmă autorizată în efectuarea unor astfel de lucrări.

            La finalizarea activităţii de depoluare au fost transportate un total de aproximativ 45 tone reziduuri petroliere şi 45 tone sol contaminat la SC APISORELIA Piatra Neamt şi au fost refăcute analizele de sol pentru solul tratat in-situ, constatându-se încheierea fazei de biodegradare a solului infestat.

Conform prevederilor cuprinse în Strategia Natională şi Planul Naţional pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din România, situl va rămâne sub observaţie pentru a putea fi urmărită calitatea apei freatice în zonă.

Recomandari

Alte Articole