Democraţia spaţiilor mici

.Democraţia spaţiilor mici

Teama era de multă vreme un ingredient al imaginarului politic modern: lumea liberală s-a constituit ca răspuns la temă. Nesiguranţa, incertitudinea există şi ea: statul bunăstării este reacţia Occidentului la nesiguranţa produsă de crizele economice ale secolului al douăzecilea.

Acum zece ani – în 11 septembrie 2011 –  nesiguranţa s-a impus ca sensibilitate politică globală. Frica de terorism, frica de războaie locale, teama de criza băncilor şi de cea a datoriilor suverane, ne-au însoţit zi de zi, de zece ani încoace, clipele zilei şi clipele nopţii… făcând în aşa fel încât întrebările cetăţenilor legate de capacitatea guvernelor de a-i proteja în faţa agresiunilor, împreună cu fiabililitatea tuturor statelor dezvoltate să devină şi ele pricini de angoasă şi cauză a comportamentelor noastre astenice. Nu ne mai întrebăm ce va fi peste zece ani. În anii din urmă am adăugat fricilor şi incertitudinilor vieţii noastre zilnice doar îngrijorare şi revoltă. Un pesimism agresiv şi destructiv.

„Mâine“ este orizontul cel mai apropiat pe care îl ocrotim. Ce va fi mâine?!? Ne putem aştepta la un „bine“ al zilei de mâine?!? De unde trebuie să izvorască acest bine? Cu siguranţă din „acţiunea socială“ şi din „viziunea instituţională“. Acestea sunt sămânţa din care acel bine sperat şi aşteptat se poate ivi.  Antidotul la spaime, atacuri de panică, angoase şi însingurări este, de fapt, democraţia, democraţia spaţiilor mici. Ea, această democraţie, „desenează“ profundul ataşament al omului viu la libertatea umană şi, mai ales, e împărtăşită sobrietatea cu care ne raportăm la starea morală a contemporanilor noştri. Judecăţile noastre pot fi moderate de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, în imediatul nostru înconjur social şi cultural. E bine şi responsabil să te bucuri că a început un nou an şcolar – că acesta a început sub noi auspicii mai bune şi mai clare! – să te bucuri că în ţara ta – nu altundeva – se desfăşoară cel mai important festival muzical al lumii, că un poet care trăieşte în oraş cu tine a primit cel mai important premiu pentru poezie din Europa Centrală şi de Est, Vilenica Crystal Prize 2011 – Dan Coman se numeşte poetul – că te aşteaptă o toamnă frumoasă şi bogată, că ţara ta e luată în seamă şi de altcineva şi altcumva decât o face opoziţia politică, şi mai ales că ai putea fi fericit şi netemător în casa ta, în oraşul tău… în lumea prietenilor tăi de aici şi de departe.

Sunt sigur că multe vor fi provocările şi ispitele pe care le vom trăi în lunile care urmează.

Vom brava oare timpul şi istoria prin răspunsurile noastre?!? Ne vom elibera de frică, de spaime, de îngrijorări? Nu propun aici o fericire generală şi nici un romantism local, ci dimpotrivă, mă pregătesc să traiesc într-un sistem mixt de guvernare constituţională în care o preşedinţie puternică şi un guvern central energic coabitează cu societatea „auto-administrată“ pe calea autoguvernării locale care se sprijină pe o bogată „adunare“ de instituţii mediatoare. Instituţii locale utile, energice prin programul lor, competente, reprezentative pentru identitatea locală.

Acestea vor învinge frica.

Vom depăşi angoasele aşa cum am depăşit, iată, fatidicul 9/11!

Oliv Mircea

 

sursă foto: adevărul.ro , ziarepenet.ro

ArticoleRecomandate

Recomandari din RubricaEditoriale