Fundația Inocenți a lansat ,,Programul de intervenţie timpurie pentru copilul cu dizabilităţi”

Miercuri, 16 aprilie, a fost lansat Proiectul „Program de intervenţie timpurie pentru copilul cu dizabilităţi”, care va fi implementat în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, Centrul pentru Intervenţie Precoce „Voinicelul” din Chişinău şi Asociaţia „AHEAD” din Norvegia, în perioada aprilie 2014 – 31 martie 2016.

 

 

Directorul executiv al Fundaţiei Inocenţi, Marin Mic, a precizat în cadrul unei conferințe de presă că Fundaţia Inocenţi se ocupă de peste şase ani de intervenţia timpurie asupra copiilor cu dizabilităţi.

 

Fundația Inocenți a primit o finanțare în sumă de aproximativ 250.000 de euro, la care se adaugă contribuția fundației. În date exacte este vorba despre 304.936,19 euro, din care 243.921,95 euro finanţare nerambursabilă, asigurată prin granturile SEE 2009-2004, în cadrul Fondului ONG în România, 61.014,24 euro reprezentând contribuţia Fundaţiei „Inocenţi” şi a DGASPC.

 

În cadrul proiectului vor fi pregătiţi 116 specialişti, ce vor beneficia de formare asigurată de Centrul pentru Intervenţie Precoce „Voinicelul” şi de „Asociaţia „AHEAD”. În plus, 100 de părinţi vor fi pregătiţi în domeniul consilierii şi formaţi pentru a fi co-terapeuţi.

 

,,E unul dintre proiectele rare în România, în care un serviciu foarte specializat va lucra cu personal de la două organizaţii: una de stat, cum e DGASPC, şi una nonguvernametală, care e fundaţia noastră. E un model care, în Occident, funcţionează foarte bine şi care este soluţia pentru rezolvarea problemelor comunităţii, acest parteneriat public-privat care aici, la noi, în Bistriţa există”, a declarat Marin Mic.

 

Banii pe care îi va avea la dispoziție Fundația ,,Inocenți” vor fi folosiți pentru amenajarea unor cabinete de terapie, cum ar fi cele de kinetoterapie, terapie psihologică, stimulare senzorială, educaţie psihologică, cabinetul asistentului social, un centru de resurse, un site specializat, un centru de resurse și multe altele.

 

,,Peste doi ani, va fi o conferinţă internaţională care, sperăm noi, se va repeta din doi în doi ani. Va fi aici, la Bistriţa, şi va aduce printre cei mai buni specialişti din Europa şi din lumea întreagă. Apoi, vom face demersuri să convingem Guvernul, Parlamentul, factorul decident să introducă acest concept de intervenţie timpurie în domeniul protecţiei sociale. Din păcate, încă nu există. Se vorbeşte puţin despre prevenţie, dar despre intervenţie precoce nu se vorbeşte deloc!”, a punctat Marin Mic.

 

Alexandru Pugna, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a fost și el prezent la conferința de presă în cadrul căreia s-a lansat proiectul.

 

În România, media vârstei copiilor care intră în program este de 2-3 ani, poate chiar peste. În ţările dezvoltate, media acestei vârste este la 8 luni.

 

 

foto: Mesagerul de BN

 

Recomandari

Alte Articole