,,S'Love", la a patra ediţie

Aflată la cea de-a patra ediţie, Campania pro-cultură „S`love” atrage, de la an la an, un număr tot mai mare de tineri dornici a se implica în activităţi cu caracter cultural artistic, menite a atrage elevii în sfera lecturii şi a le educa gustul pentru lectură.
Campania se adresează liceenilor bistriţeni şi face parte dintr-un program derulat de către Serviciul Educaţie, Turism, program care are drept scop formarea şi educarea tinerilor pe trei coordonate: educarea spiritului civic (prin acţiuni de voluntariat), educarea gustului estetic şi educarea prin sport.
Acţiunile cuprinse pe parcursul celor trei săptămâni vizează desfăşurarea unui concurs de creaţie literară destinat elevilor de clasele VI-XII, organizat pe secţiuni şi jurizat de către scriitori bistriţeni consacraţi: Ioana Bradea, Marin Malaicu Hondrari, Dan Coman, Virgil Raţiu.
Campania va debuta cu un spectacol de teatru care va marca „Anul Caragiale” şi care va fi susţinut joi, 17 mai 2012, de la ora 18.00, la Sinagoga Bistriţa, de două trupe de liceeni din municipiul Bistriţa: Trupa de teatru „Corint” a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, cu spectacolul „Hairstyling” şi trupa „Exerciţii de Teatru” a Colegiului Tehnic „Grigore Moisil”, cu spectacolul „Lume, lume…”, o adaptare după texte ale dramaturgului I.L.Caragiale.
Acţiunile vor continua cu o colectare de carte pentru bibliotecile de la şcolile rurale, precum şi cu o vizită a consilierilor CLT la grădiniţe din municipiu, unde vor desfăşura diverse activităţi împreună cu prichindeii.
Campania se va finaliza cu o lectură publică în cadrul căreia vor fi premiaţi câştigătorii concursului de creaţie literară.
Regulamentul Concursului de creaţie literară
Concursul îşi propune stimularea creativităţii elevilor şi descoperirea de noi talente literare. Concursul se va derula pe o perioadă de trei săptămâni, pe două categorii de vârstă/secţiuni: gimnaziu şi liceu.
I. Secţiunea gimnaziu – clasele VI-VIII
Adaptarea – modernă unor poveşti şi basme populare clasice din literatura română şi cea universală.
Lucrările vor fi transmise până la data de 24 mai 2012 la Primăria municipiului Bistriţa, Serviciul Educaţie, Turism, str. Nicolae Titulescu nr. 3.
II. Secţiunea liceu – clasele IX-XII
1. Poezie
2. Proză (Proză fantastică/SF)
3. Eseu
Organizatorii concursului S’love nu îşi doresc să limiteze în vreun fel imaginaţia sau creativitatea participanţilor, dar vor aprecia în mod deosebit dacă aceştia vor lua în considerare faptul că 2012 este Anul Caragiale. Ar fi o bucurie pentru organizatori dacă participanţii la concurs vor reuşi să creeze un text pornind de la unul dintre citatele de mai jos sau dezvoltând unul dintre citatele semnate de Caragiale într-o creaţie artistică.
Puncte de reper:
„Celebru este cel care începe să trăiască după ce a murit.”
„Pentru un român care ştie citi, cel mai greu lucru e să nu scrie.”
„A îndrăzni, iată secretul în Artă. A îndrăzni, va să zică a putea. Voieşte şi vei putea, luminează-te şi vei fi!… Îndrăzneşte şi vei cânta!”
„O, Moft! tu eşti pecetea şi deviza vremei noastre. Silabă vastă cu neţărmurit cuprins, în tine încap aşa de comod nenumărate înţelesuri: bucurii şi necazuri, merit şi infamie, vină şi păţenie, drept, datorie, sentimente, interese, convingeri, politică, ciumă, lingoare, difterită, sibaritism, viţiuri distrugătoare, suferinţă, mizerie, talent şi imbecilitate, eclipse de lună şi de minte, trecut, prezent, viitor – toate, toate cu un singur cuvânt le numim noi românii moderni, scurt: Moft.”
„O picătură de rouă ce cade din înălţimi reflectă în pereţii ei tot văzduhul; ceea ce e fără margini în afară se adânceşte înăuntrul ei, afundându-se fără margini. Aşa e şi sufletul omenesc, o oglindă sferică, având în adâncimea ei o conştiinţă; de aceea minunea fără margini, de afară, ne interesează mai puţin decât minunea dinăuntru, tot aşa de fără margini.”
Lucrările, semnate cu pseudonim, vor fi transmise până la data de 25 mai 2012 pe adresa de e-mail ioana_bradea@yahoo.com, precizându-se, totodată, secţiunea. Numele, prenumele, clasa şi şcoala de provenienţă, secţiunea, titlul precum şi pseudonimul sub care s-a transmis lucrarea, vor fi transmise până la aceeaşi dată la adresa de e-mail mihaela.curteanu@yahoo.com.
Juriul va fi alcătuit din scriitori bistriţeni consacraţi.
sursa www.primariabistrita.ro

Recomandari

Alte Articole