Sute de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Constantin Rusu, primarul comunei Ciceu-Giurgești (Galerie FOTO)

Așa cum precizam zilele trecute într-un articol, profesorul Constantin Rusu, primarul din Ciceu-Giurești, a plecat ,,din lumea cu dor în cea fără dor”, în urma unei suferințe îndelungate. Boala i-a învins dorința sa de a-și duce la final al treilea mandat de edil șef al comunei. A încercat mereu -și a reușit- să fie  la înălțimea așteptărilor celor care locuiesc în comuna situată sub Cetatea Ciceului.

Sâmbătă, 9 august, sute de oameni au ținut să îl conducă pe ultimul drum pe Constatntin Rusu. Cu lacrimi în ochi, îmbrăcați în haine cernite, giurgeștenii (și nu numai) și-au luat adio de la cel care a fost ani la rând directorul coordonator al instituțiilor de învățământ de pe raza comunei, iar ulterior a devenit primar.

Slujba de înmormântare a fost susținută de un sobor format din patru preoți: Dan Iftimi (Ciceu-Giurgești), Dumitru Zinveli (Negrilești), Dănuț Hignogi (Cluj, fost slujitor al altarului în Ciceu-Giurgești) și Alexandru Gherghel (Dumbrăveni).  În predicile susținute în fața sutelor de oameni prezenți au evocat personalitatea celui care a fost prof. Constantin Rusu. De altfel, cel evocat  a primit în 2013 de la ÎPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei distincţia “Crucea Transilvană”. 

Printre cei prezenți la funeralii i-am remarcat pe senatorul Ioan Deneș, deputatul Daniel Suciu, primarul coumnei Negrilești, Ioan Pugna și primarul comunei Ciceu-Mihăiești, Valentin Mureșan.

Cine a fost Constantin Rusu?

În 1935, într-un sat de sub poalele Cetaţii Ciceului se năştea Constantin Rusu. Viitorul primar al acestei localităţi, a absolvit Şcoala Elementară din localitatea natală, Şcoala Pedagogică Cluj-Napoca, Şcoala de Specialişti Inferiori de Aviaţie Bucureşti,  Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie Mediaş şi Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii ,,Babeş-Bolyai”. Fire ambiţioasă (,,conducător de profesie”, cum spunea primarul Rusu), cu reale abilităţi de coordonare, acesta a activat ca director la şcolile din: Curtiuşul Dejului (1955-1956), Dumbrăveni (1959-1970) şi Ciceu-Giurgeşti (1970-1997, când s-a pensionat). În plus, a fost artizanul , cel care a pus suflet şi a susţinut construirea Şcolii Generale din Negrileşti, cu 10 săli de clasă şi a Caminului Cultural din Ciceu-Giurgeşti. Pasionat, întreprinzător şi priceput, a participat la sesiuni de comunicări ştiinţifice, cu lucrari de toponomie, folclor, istorie locală şi metodică-,, Oameni şi locuri din preajma Ciceului”, ,,Toponomia satului Ciceu-Giurgeşti”, ,,Cabinetul de limba şi literatura română, mijloc important de eficientizare a învăţării”.

foto: Valentina Niste

Recomandari

Alte Articole