Televizorul, regele ştirilor şi în 2015. Care este explicaţia psihologului?

Psiholog: “Social Media – mai mult pentru relaxare si socializare, oamenii percep TV-ul ca o sursa mai credibila de informare”

Televizorul ramane, si in 2015, sursa de stiri preferata de cei mai multi consumatori de media din intreaga lume (53%). Motoarele de cautare ocupa locul secund, fiind preferate de 38% dintre utilizatori, Social Media – locul 3 (33%), urmate de ziarele traditionale (18%), website-urile ziarelor (17%), website-urile posturilor TV (16%), posturile traditionale de radio (11%), revistele tiparite si website-urile revistelor (cate 8%) si radio-urile online (4%), se arata intr-un studiu realizat de Nielsen, pe un esantion de peste 30.000 utilizatori de Internet, din 60 de tari.

Cu toate acestea, utilizatorii cu varste cuprinse in 15 si 20 de ani – supranumiti de specialisti drept Generatia Z – afirma ca Social Media este sursa lor favorita de stiri, in proportie de 47%, iar 45% aleg posturile TV pentru a se informa.
Psihologul Dan Ivanescu, presedintele Asociatiei Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii sustine ca oamenii inca nu percep retelelor sociale ca fiind surse credibile de stiri, deoarece orice utilizator poate deveni furnizor de stiri, iar acest mecanism a predispus la o pondere mai mare de informatii neverificate sau false. “In retelele sociale online exista foarte multe surse de informare si multi receptori. Este un mecanism de comunicare pe care specialistii il numesc many-to-many, iar orice persoana, sub un pseudonim sau in spatele unei fotografii false, poate raspandi stiri false. Utilizatorii retelelor au consimtit la acest lucru, au inteles ca Social Media nu reprezinta inca un furnizor de stiri credibil, iar majoritatea foloseste retelele sociale online mai mult pentru divertisment si socializare”, declara psihologul Dan Ivanescu.
In acelasi timp, specialistul considera ca mintea umana asociaza televizorul cu “acasa”, cu intimitatea si confortul si ii este mai comod consumatorului sa primeasca o stire video decat sa caute, din sursa in sursa, in social media, o informatie credibila. “Televiziunea este inca regele stirilor pe planeta deoarece utilizeaza elementele vizuale si auditive, deci este mai accesibil unui public mai larg si, cel mai important, are in spate oameni care pot fi trasi la raspundere daca transmit informatii false. De cealalta parte, retelele sociale online inca nu au reusit sa construiasca o agenda media proprie, iar informatiile din media traditionale sau din alte surse sunt doar promovate in Social Media pentru a crea dezbatere, nu şi create in interiorul retelei. Nici continutul informational nu este adaptat inca la toate elementele multimedia folosite in Social Media, ştirile fiind prezentate mai mult sub forma de text si imagine, deci inca nu sub o forma atractiva pentru mintea umana”, declara psihologul Dan Ivanescu.
Specialistul considera ca, intr-adevar, Generatia Z se informeaza mai mult din retelele sociale, insa informatia prezenta acolo provine in mare masura tot din media traditionale. Asadar, in acceptiunea psihologului Ivanescu, Social Media nu reprezinta un furnizor independent de stiri, ci mai degraba un mijloc modern de propagare a stirilor din mass-media clasice. “Probabil va veni si vremea cand oamenii vor prefera sa se informeze mai mult din retelele sociale online decat de la televizor, insa doar in momentul in care jurnalistii vor crea continut special pentru Social Media, si nu vor transpune in mediul online informatiile pe care le construiesc pentru media traditionale. In Statele Unite, marile publicatii au inteles ca retelele de socializare pot fi folosite nu doar pentru a disemina informatii si pentru a creste audienta unei stiri din media traditionale, ci pot reprezenta un mediu care produce stiri de sine statatoare. In Romania, la ora actuala, Social Media reprezinta o mica jungla in care stirile serioase si credibile danseaza in aceeasi hora cu stirile derizorii si false”, conchide psihologul Dan Ivanescu, presedintele Asociatiei Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii

Recomandari

Alte Articole