Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată și la Bistrița

Diabetul este considerată boala secolului 21. Dacă pierdeți în greutate, vă simțiți obosiți, aveți dureri gastrice , iar rănile vi se vindecă tardiv, ar fi cazul să vă adresați unui medic.

Astăzi, 13 noiembrie s-a făcut măsurarea glicemiei în trei puncte din municipiul Bistrița. 14 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat. Pentru anul 2015 activităţile de celebrare pe plan mondial au ca sub-temă „Alimentaţia sănătoasă şi Diabetul ” şi s-au desfășurat sub sloganul „Acţionează de azi, pentru sănătatea ta de mâine”. Direcția de Spănătate Publică Bistrița-Năsăud v-a derula campania naţională „ Controlul diabetului stă pe masa ta”.

Parteneri în realizarea campaniei: Clubul LIONES Bistrița, Liceul Teoretic Sanitar Bistrița, Școala Sanitară Postliceală Carol Davila, Școala Sanitară Postliceală Spiru Haret, cabinetele medicale de familie și din zona industrială.

Scopul campaniei este de conştientizare a populaţiei cu privire la însuşirea unui comportament alimentar sănătos în profilaxia şi controlul diabetului.

Obiectivele propuse sunt: angajarea comunităţilor locale în promovarea unei alimentaţii sănătoase, ca factor cheie în lupta împotriva diabetului și ca piatră de temelie pentru o sănătate şi dezvoltare durabile.

Diabetul este provocarea majoră de sănătate a secolului XXI. Actualmente există 386 milioane de persoane cu diabet şi aproximativ 280 milioane cu risc major de a dezvolta această afecţiune. Pentru anul 2035 se prognozează în jur de o jumătate de miliarde de persoane cu diabet, mai precis 592 milioane. În acest sens fiecare este implicat şi fiecare are un rol de jucat în a ajuta la reducerea afluxului persoanelor cu diabet şi a proteja viitorul.

Campania din 2015 îşi doreşte să inspire şi să angajeze comunităţile locale în promovarea unei alimentaţii sănătoase, ca factor cheie în lupta împotriva diabetului și ca piatră de temelie pentru o sănătate și dezvoltare durabile. Preocuparea principala din acest an este reducerea aportului de zahăr din alimentație.

Recomandari

Alte Articole