BISTRIȚA: Fostul director al Operei din Viena, Ioan Holender, va lansa cartea „Spuse, trăite, dorite. Amintiri”

Evenimentul excepțional va avea loc sâmbătă, 25 mai, de la ora 19, la Sinagoga din Bistrița. Ioan Holender provine dintr-o familie de evrei din Timișoara, iar în perioada 1992-2010 a fost directorul Operei vieneze, iar în prezent este consilier al Operei ,,Metropolitan” din New York. 

Viața lui Ioan Holender a fost una tumultuoasă. Tatăl era fabricant de marmeladă, dar în anul 1948 din Timișoara a fost naționalizată, tânărul Ioan Holender fiind nevoit să muncească un an de zile ca muncitor necalificat la  Întreprinderea de Transport . În 1953 a reușit să fie admis la Politehnica din Timișoara, unde a studiat la secția „material rulant”. În 1956, a ținut un discurs în timpul revoltei studenților din Timișoara (ca urmare a Revoluției anticomuniste din 1956 din Ungaria), fapt pentru care a fost exmatriculat.

În 1959 a părăsit Timișoara și s-a stabilit împreună cu tatăl său la Viena, unde mama sa locuia deja.

Imediat s-a înscris la Conservatorul de Stat din Viena unde a studiat muzica clasică între 1960 și 1962, după care a început să cânte ca bariton la teatrele de operă din Viena, Klagenfurt și Sankt Pölten (între 1962 și 1966). Din 1966 a devenit agent de impresariat artistic și manager muzical la Agenția de teatru „Starka”, pe care a făcut-o faimoasă în lumea artistică și pe care a preluat-o după câtva timp, devenind „Agenția de impresariat artistic Holender”.

În 1988 a devenit secretarul general al Operei din Viena și al Volksoper (Opera pentru popor), pentru ca în 1992, după moartea neașteptată a directorului Eberhard Waechter, să fie numit manager general al celor două instituții.

A fost director al Operei de Stat din Viena între 1 aprilie 1992 și 30 august 2010, fiind director al celebrei instituții pentru cea mai lungă perioadă din istoria Operei vieneze.

 

Raimond Petruț

 

 

 

Recomandari

Alte Articole