Campania “6768 – Tăierile ilegale ne afectează!”, demarată de IPJ Bistriţa-Năsăud

Subprefectul Ciprian Ceclan-Oprea a participat astăzi la prezentarea campaniei “6768 – Tăierile ilegale ne afectează!”, o acţiune de conştientizare a populaţiei asupra tăierilor ilegale şi furturilor masive de arbori.
Această acţiune de prevenire şi de combatere a infracţiunilor silvice este demarată de către Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu sprijinul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Bistriţa-Năsăud, Gărzii Forestiere Judeţene şi Colegiului Silvic „Transilvania”, iar pe parcursul următoarelor 6 luni vor fi organizate diferite activiţăţi de informare şi îndrumare a cetăţenilor cu privire la caracterul penal al tăierilor ilegale şi a furturilor masive de arbori.
Subprefectul judeţului Ciprian Ceclan-Oprea făcut câteva menţiuni în cadrul acestei prezentări: „Când auzi prima oară de „infracţiuni silvice” te poţi gândi că pădurea a crescut greşit încălcând normele şi legile naturii.
De fapt vorbim de greşeli umane, atât de umane că ar trebui să-i cerem scuze naturii şi pădurii şi animalelor nevinovate care o populează şi îi dau adevăratul sens. Cum să tratăm această boală care capătă permanent alte şi alte forme şi manifestări ?
Unu. Să îmbunătăţim şi să perfecţionăm legislaţia silvică. Aceste modificări legislative trebuie să ţină seama de punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate în fenomenul silvic altfel această actualizare juridică va deveni un „sport” nesfârşit.
Doi. Să educăm în spiritul respectului faţă de natură pe noile generaţii în general şi generaţiile de silvicultori în special. Zic asta pentru că de regulă meseria de silvicultor la fel ca şi celelalte meserii, se învaţă cu totul, la pachet şi cu cele bune şi cu cele rele. Adevărata educaţie înseamnă şi diminuarea metehnelor în folosul bunelor şi corectelor practici din silvicultură.
Trei. Prevenirea şi descurajarea. Oamenii, şi mai ales cei tineri, trebuie să fie preveniţi şi pentru asta trebuie să afle ce îi aşteaptă dacă greşesc şi dacă greşesc cu bună ştiinţă. Şi descurajaţi să ia în calcul o cale ilegală drept o modalitate de rezolvare a problemelor personale.
Patru.Reacţia rapidă şi eficientă a organelor statului care au sarcina să refacă echilibrul din natură prin, în primul rând, înlăturarea elementelor perturbante. Treaba asta o poate face şi o fac deja poliţiştii din „compartimentul silvic” al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud. Noile echipamente şi dotări care se pot vedea cu ochiul liber la oamenii legii, suprapuse peste o bună pregătire de luptă cu infractorul şi conjugate cu o tot mai mare experienţă ne dau sperantă şi încredere că infracţiunile silvice pot să înceapă să alunece pe panta firească şi naturală a diminuarii cantitative şi valorice.
Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a judeţului Bistriţa-Năsăud susţine şi încurajează permanent toate aceste demersuri conjugate.”

Recomandari

Alte Articole