Locuinţe improvizate de către o comunitate de romi pe spaţiul în care ar fi trebuit să fie un mall al Bistriţei

Într-un spaţiu izolat de comunitatea bistriţeană, în care vegetaţia face imposibilă vizibilitatea la câţiva metri , o comunitate de romi supravieţuieşte din cerşitul pe care îl practică zilnic şi din alocaţiile copiilor, care trăiesc în condiţii cumplite, condiţii care le pot pune viaţa în pericol, neputându-se exclude riscul îmbolnăvirii acestora în orice moment.

De acest lucru s-au convins trei reporteri însoţiţi de Emil din Carpaţi, care au pătruns pe teritoriul cu pricina. Romii s-au arătat deschişi în faţa reporterilor şi şi-au exprimat nemulţumirile cu privire la spaţiul în care locuiesc, dorind să dea un semnal de alarmă autoritaţilor.

Aceste persoane şi-au ridicat locuinţele improvizate pe un teren privat, având acordul proprietarului, iar din ceea ce au relatat aceştia, soţia proprietarului are bunăvoinţa de a le mai aduce din când în când câte o mâncare caldă.

Viceprimarului Muncipiului Bistriţa, George Avram, i s-a adus la cunoştinţă acest caz, iar ca să ameloireze această situaţie, doi dintre bărbaţi au primit cu ajutorul acestuia locuri de muncă, însă, s-a dovedit încă odată incapacitatea acestora de a se comporta într-o societate decentă, prezentându-se la prima lor zi de muncă sub influenţa băuturilor alcoolice. Din acest fapt reiese că indiferent de oportunităţile care li se oferă, aceştia preferă într-o pondere mai mare cerşitul ignorând şansa de avea un trai cât se poate de decent.

Ceea ce este mai îngrijorător privind acest mediu vizează pericolul la care sunt expuşi copiii zilnic, întrucât toată suprafaţa acelui loc este acoperită de deşeuri, iar unii dintre copii erau pur şi simplu goi şi murdari, ţinând cont de faptul că această comunitate nu dispune de apă potabilă. În acest sens, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud ar trebui să ia la cunoştinţă acest caz şi să acţioneze pentru ca aceşti copii să nu fie nevoiţi să mai trăiască în acest mediu nepotrivit pentru ei şi să le ofere oportunitatea de a avea o copilărie normală.

Irina Raţiu şi Vlad Moldovan,

reporteri în cadrul proiectului ,,Undeva în Transilvania” iniţiat de Emil Iustian Şandor

Recomandari

Alte Articole