Suciu vs Marc sau bătălia dintre David și Goliat pentru Colegiul nr. 2

Dacă filiala județeană a Partidului Democrat Liberal se prezintă în fața electoratului cu un candidat cât se poate de versat în ale politicii, social-democrații îl aruncă în lupta pentru obținerea mandatului de deputat în Colegiul 2 (zona Becleanului) pe mult mai tânărul Daniel Suciu, vicepreședinte al PSD-Bistrița-Năsăud. Dacă Marc are avantajul faptului că este din zonă și că ,,un cal primit în dar nu se caută la dinți”, Suciu spune că tinerețea și apropierea de oameni îi va aduce un loc în Parlamentul României.

Ce spune ,,David”….

 

 

Daniel Suciu: ,,Tinerețea poate constitui un avanataj, dar nu este suficient!”

 

Reporter: Care sunt atu-urile dvs în lupta pentru obținerea unui mandat în Camera Deputaților, în Colegiul nr. 2?

 

,,Cred că dorința mea de a demonstra că se poate face politică fără ipocrizie, fără promisiuni deșarte, susținerea colegilor mei primari, consilieri locali și simpatizanți ai USL pot constitui un avantaj în aceasta bătălie electorală. Fac parte dintr-o generație pe care oamenii o așteaptă să se implice în bunul mers al societății, iar faptul că am stat alături de colegii mei la bine,  dar mai ales la greu, în ultimii ani, îmi conferă un sentiment de optimism.”

 

 

Reporter:  Considerați că tinerețea și dorința de afirmare va prima în fața experienței lui Vasile Marc?

 

,,Îmbătrânim cu toții cu fiecare zi ce trece. Este un lucru implacabil, dar dacă ar fi să răspund tranșant la întrebarea dumneavoastra cred că da, tinerețea poate constitui un avantaj. Dar nu e suficient. Toți cei care mă cunosc știu că fac lucrurile cu pasiune, mă implic în tot ceea ce fac și de fiecare dată ajung să rezolv ceea ce mi-am propus.”

 

Familia-mai presus de politică

 

,,Când vine vorba de priorități, Daniel Suciu trece politica pe plan secund: ,, Sunt mult mai mândru de familia mea, de gemenii mei, decât de parcursul politic și administrativ. Nu mi-am dorit niciodată să mă afirm doar de dragul afirmării, dar tot ceea ce am facut în plan politic și administrativ am făcut cu credința că asta ne este menirea, de a ajuta lumea, pentru că oamenii ne-au ales și conferit încredere. ”

 

 

Nu am fost apropiați, dar nici dușmani

 

 Reporter: Domnul Marc a fost membru marcant al PSD. E greu sau există sentimente atunci când vine vorba de o luptă politică cu un fost coleg?

 

,,Nu am să vorbesc foarte multe despre domnul Marc…am fost colegi aproape un an de zile. Este contracandidatul meu, îl respect ca atare, cât despre sentimente, este altă discuție. Nu am fost apropiați cat am fost colegi, dar nici dușmani.Am avut războaiele noastre atunci când a plecat din partid și a ales alt traseu politic. Până la urma fiecare își alege drumul în viață. Eu personal nu am nimic cu domnia sa, în schimb voi încerca și sper că voi și reuși să îi conving pe cetățenii din Colegiul 2 că pot fi un deputat mai bun decât el. ”

 

,,Marc nu a venit niciodată într-o dezbatere cu mine!”

 

Reporter: Dumneavoastră, ați afirmat în presa locală că sunteți dispus la o confruntare publică cu V. Marc, dar că acesta nu ar răspunde invitației. De ce credeți acest lucru?

 

,,Este corect, l-am provocat pe domnul Marc, dar în sensul bun al cuvântului. Nu am nicio problemă să dezbatem lucruri și proiecte pe care amandoi le gândim pentru colegiul în care candidăm, fie că e vorba de dezbateri televizate sau în localitățile din colegiu. Știu că nu va veni pentru că, de-a lungul ultimilor ani, nu a venit niciodată într-o dezbatere cu mine și știu cât de greu își schimbă optica persoanele oarecum mai mature.”

 

Pentru toți prietenii mei și pentru nașu’! Să știe!

 

Reporter: V.Marc este din zona reprezentată de Colegiul nr. 2. Este un avantaj pentru domnia sa și un handicap pentru dvs.?

 

,,M-am născut în Bistrița, părinții mei sunt din Sângeorz-Băi și Miceștii de Câmpie, locuiesc în Șieu Măgheruș, am nași din Dej și Beclean, prieteni în foarte multe comune din acest colegiu. Mă simt atașat de fiecare om pe care l-am cunoscut și de fiecare loc din acest județ. Daca aparteneța prin naștere a fiecăruia dintre noi constituie un avantaj într-o confruntare electorala, atunci, stricto senso, da, domnul Vasile Marc are acest mic avantaj. Dar răspunsul la partea a doua a întrebarii este negativ, nu resimt acest handicap, mai ales că, repet, cunosc foarte multi oameni din aceasta zonă.”

 

Reporter: Ați declarat că politicienii nu sunt aproape de oameni. Ce veți face pentru o relație mai prietenească, mai ,,umană” cu electoratul, în măsura în care veți ajunge deputat?

 

,,Nici nu trebuie un efort prea mare. Oamenii nu vor nici minuni și nici lucruri imposibile de la cei pe care îi aleg în funcții. Vor respect și prietenie. Știu sigur că funcția de deputat nu îmi va schimba optica din acest punct de vedere. De când fac politică am vorbit cu oamenii. I-am ascultat, le-am dat dreptate și i-am contrazis când a fost cazul. Oamenii vor să te simtă de-al lor, să te sfătuiești cu ei, să le ceri ajutorul. Eu asta am făcut până acum și asta am de gând să fac și în continuare.”

 

Daniel Suciu e sigur că va câștiga alegerile din 9 decembrie

 

Reporter: Sunteți vicepreședinte al PSD B-N. Dacă veți pierde colegiul, vă asumați eșecul? Veți lua în calcul chiar o demisie?  Căci sunt la modă demisiile de onoare. 

 

,,Voi câștiga alegerile din 9 decembrie, aceasta este convingerea mea și a colegilor mei din colegiu. Și… ca să răspund, fie și tangențial la ipoteza dumneavoastră, cred că fiecare trebuie să răspundem pentru acțiunile noastre. Nu voi ezita nicio clipă să îmi asum eșecurile, chiar dacă asta, cândva, în viitor, ar însemna demisia din vreo funcție. Sentimentul onoarei și responsabilității se trăiește, eventual se dobândește în timp, nu se tranzacționează.”

 

…și ce spune ,,Goliat”

 

,,Tinerețea nu este o calitate!”

 

Vasile Marc este de părere că un cal primit în dar nu se caută la dinți.

Reporter: Domnule Vasile Marc, contracandidatul dumneavoastră, Daniel Suciu spune că tinerețea este un avantaj. Cum comentați?

 

,,În primul rând, am de partea mea experiența și faptul că am făcut atâtea lucruri frumoase pentru oamenii din zonă și le-am făcut cu suflet. Am ajutat oameni, biserici și școli. Cei din colegiu nu au cum să nu țină cont de acestea. M-am implicat într-o măsură în care Daniel Suciu nu a făcut-o și nu o va face niciodată. Toate aceste aspecte mă îndreptățesc să afirm că sunt candidatul de care au nevoie oamenii, apropo de ceea ce v-a declarat celor din presă referitor la apropierea de oameni. Știu ce fac și fac ce știu! Restul sunt doar vorbe, iar oamenii mă cunosc, mă respectă și eu îi respect.”

 

,,Nu mi-e frică de nimeni, cu atât mai puțin de Daniel Suciu!”

 

Daniel Suciu a spus în mai multe rânduri că Vasile Marc se ferește de o confruntare televizată sau în mijlocul cetățenilor. Candidatul democrat-liberal a replicat în exclusivitate pentru Transilvania News: ,,Domnule Petruț, nu îmi este frică de nimeni, cu atât mai puțin de Daniel Suciu, pe care îl respect, dar …repet, nu îmi este frică de el, am mai multe șanse ca el și vă spun: am făcut foarte multe lucruri de suflet pentru oamenii din zonă. Serios, mă faceți să râd! Cum să îmi fie frică de Suciu?!”

 

Din ciclul ,,Nihil Sine Deo”

 

În stilu-i caracteristic, Vasile Marc a ținut să spună: ,,Într-adevăr mă tem de cineva. Mă tem de Dumnezeu. Sunt om credincios și am marea speranță că în data de 9 decembrie oamenii știu ce au de făcut. Votul lor va fi răsplătit prin activitatea mea de parlamentar, în speță cea de deputat. Vreau să le arăt oamenilor că un ales este în slujba cetățeanului, că trebuie să îl reprezinte și să îi rezolve problemele”

 

Marc afirmă că nu se teme de confruntări televizate, deși Suciu spune ceva de genul ,,nu, că Batman!”

 

Fostul șef de la ISJ Bistrița-Năsăud, Vasile Marc, a punctat și faptul că nu se teme de dezbateri, fie ele televizate sau în mijlocul oamenilor, dar că nu vrea să transforme o competiție electorală în circ. ,,Nu vreau ca o luptă în care trebuie să primeze ideile, soluțiile să se transforme în bâlci. Eu vreau să le ofer oamenilor pâine, nu circ!” a spus Vasile Marc.

 

Cert este că disputa pentru obținerea unui mandat în Camera Deputaților se anunță una aprigă în Colegiul nr.2. Cine va câștiga vom afla în data de 9 decembrie, târziu, în noapte.

 

Raimond Petruț

 

Recomandari

Alte Articole