Victor Ponta: proasta ipoteză

EDITORIAL – Răzvan ŞTEFAN

“Doamna Drăgotescu, eu am ipoteza: în 2009, Geoană a câştigat alegerile în România, după care au venit voturile din diaspora. Diferenţa era foarte mică”, a declarat candidatul la una dintre televiziunile unde lui Iohannis i-a fost “frică” să se confrunte cu rivalul său, mai viteaz…
La această ipoteză m-am referit în titlu, nicicum că Ponta ar fi o variantă proastă, așa cum sigur vor interpreta băsiștii(fără ale căror sforării malefice, nu-i așa? din Klaus nu ar mai rămâne nimic).
De ce ar fi proastă ipoteza lui Ponta? O să vă surprindă – nu știu! Dar vă ofer, în schimb una mult mai puțin proastă. Cam ca diferența dintre răul cel mare(Klaus care vrea să ne vână țara), și Ponta(care, așa cum se știe, face totul dezinteresat).
Iată ipoteza mea, mult mai puțin proastă, deci mai plauzibilă, decât a lui Ponta:
În 2009 Universitatea Spiru Haret avea 300.000 de studenți. În condiții rămase tulburi până astăzi, Ecaterina Andonescu(PSD), a pornit un adevărat război personal cu această universitate, fiind anormal de pătimașă. Trebuie ținut cont că mare parte dintre cei afectați erau oameni ajunși la maturitate, mulți dintre aceștia fiind familiști, fapt care dublează cel puțin, numărul oamenilor afectați direct de scandalul izbucnit. Era, repet, 2009, vara. Birocrația și meandrele judecătorești au făcut ca circul să continue mult timp…
La sfârșitul acelui an au avut loc alegeri prezidențiale. În mod firesc, putem presupune că, din punct de vedere al afinităților politice, cursanții de la Spiru Haret erau, înaintea izbucnirii scandalului, împărțiți la fel ca restul societății; viitori votanți ai lui Geoană, ai lui Băsescu sau indeciși. Este foarte probabil că opțiunile politice ale acestui electorat s-au reconfigurat, măcar la 30 octombire 2009, odată ce Înalta Curte de Casație și Justiție a legitimat acțiunea ministrului.
Dacă există cineva care își mai poate închipui că dintre cei 600.000 de oameni afectați direct de acest tămbălău, a mai votat cineva cu PSD ori s-a abținut, ori e foarte naiv, ori foarte prost. Am zis 600.000, înmulțind doar cu doi numărul de oameni afectați prin această măsură. Însă cei 300.000 de cursanții nu aveau doar soți, amanți, părinți… Cercurile lor de prieteni sunt, firesc, mult mai mari. Putem vorbi astfel despre o pagubă greu de evaluat. Dar, oricum, peste 600.000.
Ceea ce a urmat, se știe. Iubitul Mihaelei “dragostea mea” a devenit, pentru o noapte, președinte închipuit și a fost obligat să abdice în zorii zilei următoare, confruntat cu realitatea unui Traian Băsescu reales.
147.754 a fost cifra românilor care au votat, atunci, în străinătate. Astfel, chiar dacă toți aceștia ar fi votat cu Traian Băsescu și tot nu ar fi reușit să mai schimbe ceva din efectul care  l-a propagat în electorat măsura pătimașă a Ecaterinei Andronescu.
Revenind la dl. Ponta, care este dispus să interpreteze întrun mod foarte personal orice, faptul că astăzi pune rezultatul alegerilor din 2009 pe seama diasporei indică cel puțin o inadecvare temporală. Dovada sunt cele doar 84.000 de voturi venite din diaspora care au fost în favoarea lui Băsescu. Numai că ele au venit, în mod firesc, târziu. Asta este chichița… Este ca golul primit în prelungiri…

În orice caz, nu sunt de vină tribunele!

ArticoleRecomandate

Lasă un comentariu

Recomandari din RubricaEditoriale