Reţetele tradiţionale revin în actualitate

Nu doar fascinantul tezaur folcloric reprezintă Bistriţa-Năsăud. Pe lângă ospitalitatea oamenilor şi ţuica de prune, reţetele culinare ne identifică la nivel naţional. O demonstrează Fundaţia Progress care a finalizat proiectul ,,Bistriţa gastronomică”, proiect care s-a materializat inclusiv prin editarea unui eBook cu reţete tradiţionale. Nu lipsesc din cartea virtuală balmoşul, găluştele cu păsat, sărmăluţe cu ciolan afumat sau friptura de porc cu legume.

Ebook-ul conţine 24 de reţete tradiţionale, adunate de voluntarii fundaţiei Progress din toate colţurile judeţului. Pe parcursul celor 4 luni de implementare a proiectului, 7 tineri voluntari din cele două localităţi, dar şi alţi colaboratori ai fundaţiei au căutat, descoperit şi centralizat reţetele bucatelor româneşti, maghiare şi săseşti gătite de-a lungul anilor în Bistriţa-Năsăud.

Dacă în acest an reţetele au fost adunate din Bistriţa şi Prundu Bârgăului, în 2015 Fundaţia Progress vrea să extindă proiectul şi în alte zone din judeţ. Proiectul a fost finanţat cu 5000 de lei de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Raimond Petruţ

Recomandari

Alte Articole