Ceremonia „Cetăţenie unională şi participare” a reprezentat manifestarea principală a Întâlnirii parteneriale desfăşurate în Herzogenrath (oraş înfrăţit din anul 2005 cu Bistriţa) în perioada 3 – 6 octombrie 2013.
,,La această ceremonie, precum şi la toate manifestările şi activităţile din cadrul Întâlnirii parteneriale au participat: grupuri de tineri şi de persoane vârstnice, grupuri de dans şi muzică, dar şi delegaţii oficiale din Herzogenrath – oraşul gazdă, Bistriţa, Plerin (Franţa), Kerkrade (Olanda) şi Cookstown (Irlanda de Nord).
Limba vorbită reprezintă un element cheie atunci când oamenii se întâlnesc, comunică şi interactionează, astfel la această ceremonie centrală totul a fost tradus în cel puţin trei limbi. Dar, un element unificator a fost muzica, fanfara prezentă pe scenă intonând atât imnurile statelor prezente la întâlnire cât şi un “Te Deum” şi Imnul Europei. Un moment emoţionant a fost şi momentul în care s-a intonat imnului naţional al României, când în sala de ceremonie au răsunat vocile tuturor tinerilor şi reprezentanţilor din Bistriţa” se arată în comunicatul de presă remis pe adresa redacției.
Au fost prezentate şi rezulatele celor două ateliere de lucru desfăşurate în cadrul Întâlnirii parteneriale. Astfel, la atelirul de lucru al persoanelor vârstnice, care a avut loc sub titulatura “Solidaritate şi comunicare în Uniunea Europeană şi în cadrul comunităţii locale” s-a ajuns la concluzia că toate persoanele în vârstă din Europa se confruntă cu aceleaşi probleme. Este nevoie de un mod activ de lucru, de implicare activă şi solidaritate pentru îngrijirea şi asigurarea unei societăţi viitoare mai bune pentru tinerii noştri.
Atelierul de lucru al grupurilor de tineri – “A discuta şi a modela – Aparţinem aceluiaşi întreg”- s-a orientat mai mult spre rezultate. Tinerii au prezentat viziunea lor despre viitor, prezentând Europa viitoare sub titulatura “Statele Unite ale Europei” şi continuarea cooperării europene. Tinerii ne îndeamnă “de ce să nu facem un pas înainte şi să avem în viitor un sistem educaţional comun şi o Europă unită, fără frontiere şi fără bariere educaţionale, de formare şi muncă“.
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Cretu, a vorbit despre multiculturalism şi despre faptul că oraşul Bistriţa a încercat întotdeauna să păstreze şi să cultive toate culturile prezente pe teritoriul României.
Raimond Petruț
sursa și foto: Primăria Bistrița