În cazul în care răceala s-a instalat în orgnismul nostru, este bine de știu că, în afară de o hidratare intensă, organismul are nevoie de o alimentație bogată, plină de nutrienți, astfel încât să poată lupta eficient cu virusul care îi afectează funcționalitatea.
Conform medicilor, proteinele sunt necesare pentru menținerea vigorii corpului și pentru întărirea imunității, de aceea ele nu trebuie să lipseasca din meniu atunci când se manifestă simptomele de răceală.
,,Carnea slabă (de pui sau de pește), leguminoasele, lactatele, ouăle și fructele oleaginoase sunt surse excelente de proteine. Doza zilnică recomandată a acestor nutrienți este de minimum 50 de grame. Când consumați alimente bogate în proteine, beneficiați de proprietățile vindecătoare ale altor substanțe nutritive – vitaminele B6 și B12, ambele contribuind la sănătatea sistemului imunitar” scrie sfatulmedicului.ro.
Vitamina B6 este disponibilă într-un număr mare de alimente, în general cele bogate și în proteine, precum carnea de curcan, fasolea, cartofii, spanacul și cerealele integrale fortificate. Proteinele din carne, lapte și peste sunt însoțite și de vitamina B12, un stimulent puternic pentru imunitate.
Mineralele, precum seleniul si zincul, participă la menținerea vigorii sistemului imunitar. Puteți prelua cantități importante din aceste două minerale din fasole, nuci și carne. Flavonoizii sunt alte substanțe nutritive importante în procesul de vindecare în timpul unei răceli, fiind responsabili cu culoarea fructelor și a florilor. Studiile recente arată că flavoinoizii din pielița albă a citricelor activează sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva virusilor. Grapefruitul, portocalele si lămâile sunt surse accesibile și bogate de flavonoizi.
Glutationul este un alt nutrient eficient în lupta cu infecțiile virale. Acesta este un antioxidant puternic regăsit în legumele crucifere (varza Kale, broccoli, varza) sau în fructe (pulpa pepenelui roșu).
La fel de important este ca alimentația să fie diversificată în timpul recuperării, întrucât axarea pe o singură cantitate de nutrienți nu asigură echilibrul nutrițional atât de necesar imunității.
sursa: www.sfatulmedicului.ro