Mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm. Populaţia României are o alimentaţie preponderent nesănătoasă. Este concluzia la care au ajuns cei de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Scopul Zilei Mondiale a Alimentației, proclamată în 1979 de către Conferința Organizaţiei Națiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentație este să avertizeze opinia publică asupra importanței hranei şi să întarească solidaritatea în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei.
Dacă unele state din lumea a treia se confruntă cu foametea, la polul opus se găseşte Roamania, care , în momentul de faţă, ocupă un loc trei la obezitate, adică unul din patru români este obez.
Conform specialiştilor institutului, alimentaţia românilor se caracterizează printr-un aport mare de grăsimi şi proteine totale.
Cele mai des consumate alimente în România sunt carnea şi preparatele de carne, ouăle şi produsele din lapte, pâinea şi zahărul, iar la polul opus se numără: peştele, leguminoasele, fructele oleaginoase şi sucurile naturale. 60% dintre subiecţii eşantionului investigat (62,4% dintre bărbaţi şi 57% dintre femei) au fost supraponderali şi obezi, având la bază o alimentaţie excesivă, nu hipercalorică ci predominant axată pe produse animaliere, bogate în grăsimi, la care s-a asociat o lipsă a activităţii fizice. Măsurarea tensiunii arteriale a pus în evidenţă un procent crescut de hipertensivi (17,8 %).