În după-amiaza zilei de 21 mai 2015 în cadrul Librăriei Casa Cărţii Nicolae Steinhardt s-a desfăsurat un eveniment special în care renumitul regizor şi prozator Mircea Daneliuc şi-a prezentat cartea ,,Pisica ruptă” .
Întâlnirea specială cu Mircea Daneliuc a fost găzduită în mod special de către crtiticul literar George Ţâra care afirmă că „Mircea Daneliuc este un om dintr-o bucată, un notoriu luptător pur sânge, performant în filme dar şi în literatură care, ca orice artist, nu duce lipsă de complicaţii sufleteşti…”.
Această carte, ,,Pisica ruptă “ a fost criticată de unele persoane, iar autorul a fost acuzat de defaluare monstruoasă, după spusele criticului Ţâra : „Nu se ştie dacă e cel mai bun prozator al generaţiei 80, dar cu siguranţă e cel mai original. Unii au criticat cartea „Pisica ruptă” afirmând că e plină de venin, că e o defulare monstruoasă. Eu nu cred asta”.
Acesta subliniază caracterul istorico-ieroglific al cărţii care este dat de cenzura ideologică, înainte de 89, şi cenzura economică, mai cruntă, după Revoluţie prezentată în carte, şi care au reprezentat cenzura cu care Mircea Daneliuc s-a luptat de-a lungul anilor.
Ostenit şi cufundat în gânduri Mircea Daneliuc a început să vorbească nonşalant şi relaxat bistriţenilor despre perioada de după 89 , în care realizarea unui film era foarte dificiăl, din cauză că el nu era foarte agreat de colegi deoarece avea o altfel de găndire care nu se conformau cu părerile celorlalţi :„în timp ce alţii au trebuit să lingă ca să primească bani…”.A mai descris dezamăgirea întâmpinată la Festivalul de film de la Veneţia unde a fost nedreptăţit, juriul din care făcea parte şi dramaturgul Eugene Ionescu ignorându-i inexplicabil filmul „Glissando” dar şi despre perioada în care a scris cartea ,,Pisica ruptă”.
După această întâlnire a avut loc la Sinagoga Bistriţa proiecţia filmului ,,Patul conjugal” realizat de Mircea Daneliuc , toate acestea derulându-se în cadrul ,, Săptămânii culturale Constantin Pavel “.
Irina Raţiu,
reporter în cadrul proiectului ,, Undeva în Transilvania”, iniţiat de Emil Iustian Şandor