Expoziţie aniversară Ioan Sbârciu la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud

Expoziția va fi vernisată joi, 21 iunie, și va putea fi vizitată până în data de 23 iulie. Expoziţia aniversară „Portret din memorie” este dedicată artistului și profesorului Ioan Sbârciu, personalitate majoră a comunităţii artistice din România. Expoziţia propune un traseu simbolic printre lucrările lui Ioan Sbârciu și ale artiştilor Hermann Nitsch, Markus Lüpertz, Emilio Vedova, Arnulf Rainer, Mimmo Paladino, A. R. Penck, César, Daniel Spoerri, prestigioase nume ale artei contemporane internaționale, prezente pentru prima dată în sălile Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Expoziția este realizată cu contribuția esențială a Galeriei Iaga Contemporary Art din Cluj-Napoca și a colecționarului italian Alberto Perobelli, care au fost bucuroși să poată prezenta publicului bistrițean o selecție de lucrări din colecția personală a acestuia.
Printr-o activitate artistică extrem de dinamică şi printr-o puternică poziţionare instituţională la nivel naţional şi internaţional, Ioan Sbârciu a contribuit în mod esenţial la dezvoltarea comunităţii şi scenei artistice clujene începând cu anii 2000. Direcţia pe care a imprimat-o învăţământului superior artistic clujean în perioada în care a deţinut funcţia de rector al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca (UAD) și apoi de președinte al Senatului UAD a condus la conturarea unui fenomen artistic fără precedent în pictura din România. Astfel, de numele şi personalitatea sa se leagă astăzi în mod fundamental realizarea unei importante opere picturale, constituirea unor legături substanţiale cu artişti şi galerii de pe scena internaţională de artă contemporană şi, într-un mod cu totul special, formarea a generaţii succesive de artişti care se bucură acum de prestigiu internaţional, cunoscute atât în publicistica românească cât şi internaţională sub genericul „Şcoala de pictură de la Cluj”.
Expoziţia aniversară „Portret din memorie” de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud din oraşul copilăriei lui Ioan Sbârciu are ca numitor comun admiraţia şi curiozitatea pictorului clujean faţă de o serie de artişti, reprezentanţi bine cunoscuţi ai unor curente artistice majore din perimetrul internaţional, de la Neo-expresionismul german şi Nouveau réalisme până la Arte informale şi Acţionismul vienez.
Selecţia reuneşte lucrări care ilustrează deschiderea către tipuri de practici artistice diverse şi neconvenţionale, aparţinând unor mari maeştri contemporani. Fiecare dintre artiştii prezenţi în expoziţie au ales să experimenteze în cadrul unor arii stilistice şi tematice diferite ale artei contemporane, de la abordări figurative, expresioniste sau abstracte în cadrul picturii şi al desenului, până la experimente în aria tehnicilor de multiplicare.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole