Complexul Muzeal Bistrița Năsăud în parteneriat cu Asociația Celtic Transilvania au efectuat la începutul lunii iulie o serie de cercetări de teren în localitatea Nușeni. Astfel, s-a reușit identificarea locației, primului lăcaș de cult de pe teritoriul localității, biserica închinată Sfântului Gelért, ce apare menționată în anul 1447, dar despre a cărei existență avem informații că ar fi funcționat încă din anul 1333.
Conform surselor bibliografice:,, Biserica Sf. Gellért se află în zona de sud a satului, pe partea dreaptă a drumului dinspre Beudiu. Biserica a fost construită pe deal și conform tradiției vremurilor cu certitudine mormintele familiei Apaffy se găsesc la baza dealului. Biserica Sf. Gelért a fost incendiată de către tătari iar o parte dintre locuitori au pierit în incendiu iar restul au căzut în luptă. Aceste evenimente au avut loc între anii 1601-1603 în timpul confruntărilor purtate de generalul Basta” (J. Kádár – Szolnok-Dobokavármegye monographiája, traducere Levente Legendi, consilier superior Direcţia Județeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, căruia îi mulțumim pentru ajutor). Biserica apare marcată pe harta zonei de pe Prima ridicare topografică iozefină (1769-1773), care foarte probabil era în stadiul de ruină. Locația ei exactă era însă incertă.
Pe teren se văd clar urme de zid, mortar și ceramică, precum și un șanț care înconjura biserica. Din păcate ruinele sunt în pericol din cauza cimitirului ortodox actual care se extinde și ridicarea unei troițe care a afectat o parte a acesteia, intervenindu-se mecanizat. Un prim demers pe care îl vom realiza în colaborarea cu Direcția Județeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud este declararea ruinelor ca sit arheologic și introducerea lor în Repertoriul Arheologic Național. Cercetări viitoare poate vor lămuri și „enigma” criptei familiei Apaffy. Echipa implicată: Radu Zăgreanu – arheolog CMBN, Adriana Stancu – muzeograf CMBN, Ovidiu Filip -Celtic Transilvania.