Pentru moment cercetările arheologice la biserica evanghelică din Jelna s-au încheiat cu rezultate încurajatoare. Astfel, au putut fi determinate adâncimea și structura fundațiilor tunului clopotniță, a zidului de incintă și a sacristiei și a laturii estice a fundației bisericii.
„La fel au fost cercetate două morminte de înhumație unul de sec. al XVIII-lea deranjat de intervenții moderne și unul probabil de sec. al XVI-lea, din păcate fără inventar arheologic, aflat sub dărâmătura sacristiei. Însă poate cel mai important lucru realizat a fost curățarea și selectarea molozului ce acoperea latura sudică și vestică a bisericii, din care au fost recuperate o serie de elemente arhitectonice ce aparțineau intrării principale a bisericii, cărămizi marcate și cu cartuș ștampilat de epocă medievală, dar și câteva țigle de epocă romană, aduse probabil din castrul roman de la Orheiu Bistriței. Este doar începutul unor activități de cercetare, promovare și restaurare ce privesc acest monument important al județului Bistrița-Năsăud.
Dorim să mulțumim pe această cale în mod special tuturor voluntarilor participanți fără de care acțiunea noastră nu ar fi reușit: Berendea Vlad, Bucur Tudor, Cadiș Cristian, Găurean Nicolas, Ilovan Dănuț, Linul Mihnea, Muntean Ioan, Munteanu Dorina, Paulini Andrei, Surcel Orlando, Vlad Doinița, Daniel și Ovidiu Moldovan de la Crama Jelna, Mihai Poenar (topograf), Strugari Nelu (excavator) și echipa CMBN – Zăgreanu Radu, Moldovan Angelica, Theodorescu Crin, Ilieș Andreea”, transmit reprezentanții Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.