Sub sloganul “Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!”, Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec, în parteneriat cu primăriile Năsăud, Salva, Coşbuc, Rebra, Rebrişoara, Parva, Feldru şi cu sprijinul partenerilor Candy şi Skil organizează la sfârşitul acestei săptămâni o nouă campanie de colectare a aparaturii electrice şi electronice defecte.
Campania debutează vineri, 20 iulie. Între orele 10.00 şi 18.00, în oraşul Năsăud şi în comunele Salva şi Coşbuc vor fi deschise şapte puncte de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), unde cetăţenii pot depune aparatura veche. La Năsăud, DEEE-urile pot fi aduse în următoarele zone: la blocul nr. 67, pe strada Găgi lângă brutărie, la Piaţa Nouă, în curtea şcolii din cartierul Luşca, în cartierul Liviu Rebreanu – la Bolotău (la fântână), în comuna Salva – la Primărie, iar în comuna Coşbuc – la Căminul Cultural.
Campania continuă duminică, 22 iulie, între orele 10.00 şi 18.00, în celelalte comune, punctele de colctare fiind stabilite astfel: la Rebra – lângă primărie, la Rebrişoara – vizavi de biserică, la Parva – lângă magazinul din intersecţie, la Feldru – în faţa liceului, iar la Nepos – lângă biserică.
Nu va lipsi din cadrul campaniei nici tombola cu premii pentru participanţi, pentru cei din Năsăud fiind puse la bătaie 5 cuptoare cu microunde, 5 maşini de găurit, 5 ferăstraie verticale, iar pentru localnicii din Salva şi Coşbuc – 2 maşini de tuns iarba, 4 maşini de găurit, 2 ferăstraie verticale, 4 polizoare unghiulare. Vineri, de la ora 19.00, în Sala 13 a Colegiului Naţional “George Coşbuc”, se vor desfăşura tombola şi premierea câştigătorilor. Premii sunt pregătite şi pentru cetăţenii din Rebra, Rebrişoara, Parva, Feldru – 4 maşini de tuns iarba, 8 maşini de găurit, 8 ferăstraie verticale, 8 polizoare unghiulare.
Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec este o entitate non-profit, fondată de zece dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de electrocasnice cu activitate în România: Amica, Arctic, Bosch Siemens Electrocasnice, Candy Hoover, Electrolux, Gorenje, Indesit, Philips, Groupe SEB şi Whirlpool.
Conform legislaţiei europene, fabricanţii de echipamente electrice şi electronice (EEE) sunt direct responsabili de produsele lor şi după ce acestea îşi încheie ciclul de viaţă, ajungând deşeuri. Aceste legi impun ca producătorii să se îngrijească şi de deşeurile provenite din produsele lor, asigurând eliminarea lor într-un mod nepoluant, având ca obiective protecţia mediului, reciclarea şi reintroducerea în procesele tehnologice a materialelor refolosibile.
Asociaţia RoRec s-a constituit pentru a prelua de la producători responsabilitatea privind realizarea obiectivelor de colectare, reutilizare, reciclare şi valorificare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), precum şi raportarea către autorităţile competente a modului de gestionare a DEEE.
Asociaţia RoRec este autorizată din 2007 în conformitate cu prevederile OM 1225/2005 şi ale Directivei Europene 96/2002 şi HG 448/2005.
În prezent, asociaţia RoRec are contracte cu peste 240 de producători şi distribuitori.