Pentru că nu a obținut finanțare pentru realbilitarea clădirii în care își desfășoară activitatea Centrul Comunitar pentru Tineret, municipalitatea a achționat în instanță ministerul de resort-MDTR. Următorul termen în acest process este 29 noiembrie. Valoarea estimata a lucrarilor de reabilitare se ridică la suma de 2.354.000 de lei. Dacă va mai dura mult războiul dintre minister și Primărie, imobilul de pe strada Liviu Rebreanu, nr. 18, va ajunge mai mult ca sigur, o ruină.
Clădirea, construită în secolul al IX-lea, trebuia să primească finanțare prin Programul Operațional Regional. Costurile implementarii celor șapte proiecte cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană este de 23.909.880 euro, din care 94.42% reprezintă asistență financiară nerambursabilă din Fonduri Structurale, restul de 5,58%, reprezentând contribuția proprie a municipiului Bistrița.
A fost odată…
Pe când era ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, a semnat, la Bistrita, patru mari proiecte de finanțare prin Programul Operațional Regional (POR), care urmau să fie implementate în județul Bistrița – Năsăud. Mai exact, aceste proiecte prevedeau modernizarea străzilor din zona centrală a municipiului Bistrița, amplasarea de camere video în zonele aglomerate ale orașului și în centrul istoric și totodata va fi reabilitată „Casa cu Lei” de pe strada Nicolae Titulescu. De asemenea, se urmărea și reabilitarea Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane cu Handicap de la Nușeni. Cele patru proiecte, alături de cel privind reabilitarea imobilului de pe pietonal, unde functionează la ora actuală Centrul Comunitar pentru Tineret, fac parte dintr-un demers mai amplu al edilului Ovidiu Crețu, intitulat Planul integrat de dezvoltare urbană al municipiului Bistrița. Conform documentației, obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea serviciilor sociale oferite de Autoritatea Publica Locală a Municipiului Bistrița, prin reabilitarea și modernizarea centrului pentru tineret, în vederea creșterii calității capitalului uman din municipiu, ceea ce determină dezvoltarea socială și creșterea economică a municipiului și a Regiunii Nord-Vest, și implicit dezvoltarea durabilă a centrului urban al municipiului Bistrița. Tocmai pentru punerea în aplicare a acestor proiecte, imobilul de pe strada Liviu Rebreanu a fost trecut în proprietatea municipiului. Consiliul Local a votat proiectul de hotărâre în anul 2009, înm cadrul unei ședințe ordinare: „Se aprobă trecerea din proprietatea privată a Statului Român în proprietatea privată a municipiului Bistriţa a imobilelor situate în municipiul Bistriţa, str. Liviu Rebreanu nr.18, identificate în CF Bistriţa nr. 3896, nr. topo. 1138/1 respectiv 1139/1 şi a terenului aferent în cotă de 828,7/909 mp, în vederea realizării proiectului „Reabilitarea şi modernizarea Centrului Comunitar pentru Tineret Cetin – str. Liviu Rebreanu nr.18” conform anexei 1, care parte integrantă din prezenta hotărâre.”
Dar, cum în România fiecare proiect cât de cât viabil nu este finanțat, clădirea situată pe strada Liviu Rebreanu, nr. 18, se dărâmă sub ochii noștri, fără ca sus-pușilor de la București să le pese. Totuși, proiectul de reabilitare a CETIN-ului a dost semnat de ministrul Dezvoltării de atunci. Or, schimbarea de macaz la nivel politic, implică și abandonarea unor proiecte de a căror implemntare depinde tocmai dezvoltarea turismului?! Se pare că da.
Primăria Bistrița se judecă cu Ministerul Dezvoltării
Deși scopul reabilitării clădirii în care funcționează CeTin este unul cât se poate de clar (îmbunătățirea serviciilor sociale oferite de Autoritatea Publica Locală a Municipiului Bistrița, prin reabilitarea și modernizarea centrului pentru tineret, în vederea creșterii calității capitalului uman din municipiu), ministerul de resort a refuzat finanțarea. Drept urmare, municipalitatea a acționat în instanță decizia celor de la București, următoare înfățișare urmând a avea loc în 29 noiembrie. Magistrații ar trebui să țină cont de faptul că este stringetă nevoie de conservarea identităţii culturale locale și gestionarea durabilă a existentului construit, ca depozitar de resurse reutilizabile.
Despre CeTin
La începutul lunii februarie 2001 a fost semnat în municipiul Bistriţa un acord de parteneriat între reprezentanţii Primăriei municipiului Bistriţa, ai Organizaţiei Internaţionale pentru Caritatea Creştin-ortodoxă (IOCC) şi ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR), obiectul acesteia fiind înfiinţarea unui Centru Comunitar pentru Tineret care este un proiect pilot in România, urmând ca în viitor modelul centrului bistriţean să fie implementat şi în alte oraşe. Din februarie 2003 Organizaţia de Tineret CeTin Bistriţa, preia responsabilitatea continuării şi dezvoltării Centrului Comunitar pentru Tineret, ca urmare firească a acordului tuturor celor implicaţi în proiectul iniţial. Noua formă juridică, răspunde astfel nevoilor centrului într-un cadru dinamico – concurenţial, al economiei de piaţă.
Organizaţia de Tineret CeTin Bistriţa doreşte ca, prin activităţile extraşcolare şi consilierea psihologică oferite tinerilor între 12 și 18 ani:ce provin din medii sociale vulnerabile, să aducă normalitate în viaţa acestora, oferindu-le şansa adaptării într-o societate competiţională, pregătindu-i şi încurajându-i să devină viitori avocaţi şi lideri ai unei societăţi civile româneşti bazate pe valorile dreptăţii şi democraţiei; tinerilor beneficiari care nu provin din asemenea familii, să li se ofere posibilitatea petrecerii timpului liber într-un mod plăcut şi constructiv şi, totodată, de a-şi ajuta colegii de la Centru prin relaţiile de prietenie pe care le pot stabili aici, aceşti tineri având un rol deosebit de important în integrarea socială a celor din prima categorie.
Raimond Petruț