Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bistrița” al judeţului Bistrița – Năsăud a fost gazda etapei judeţene a concursurilor cercurilor de elevi „Prietenii Pompierilor” şi “Cu viaţa mea apăr viaţa”. La concursul „Prietenii Pompierilor” au participat 12 echipaje de la şcoli gimnaziale din judeţ (echipaje de băieţi și fete), iar la concursul „Cu viaţa mea apăr viaţa” s-au înscris la start 12 echipaje (băieți, fete și mixte) de la 6 licee şi 6 şcoli gimnaziale.
La concursul „Prietenii Pompierilor”, echipajele au fost supuse la trei probe – una teoretică şi două practice („Pista de îndemânare peste obstacole” şi „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”).Concursul cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa” a vizat două categorii de vârstă – şcoli gimnaziale şi licee. Echipajele au fost puse la încercare pe parcursul a trei probe – una teoretică şi două practice (transportul asistat al unui accidentat aşezat pe targă pe distanţa de 50 m şi deplasarea cu masca pe figură într-un perimetru “contaminat”). Astfel, la finalul competiţiei, clasamentul s-a prezentat astfel:
„PRIETENII POMPIERILOR”
ECHIPAJE BĂIETI:
Locul I Şcoala Gimnazială cu clasele I – VIII Nr. 1 Ilva Mică
Locul II Liceul Tehnologic Feldru
Locul III Şcoala Gimnazială “Grigore Herinean” Galații Bistriței
ECHIPAJE FETE:
Locul I Locul II Liceul Tehnologic Feldru
Locul II Şcoala Generală nr. 1 Bistrița
Locul III Locul I Şcoala Gimnazială cu clasele I – VIII Nr. 1 Ilva Mică
„CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”
ŞCOLI GIMNAZIALE
Locul I Şcoala Gimnazială Șieuț
Locul II Şcoala Generală “Lucian Blaga” Bistrița
Locul III Şcoala Gimnazială “Grigore Herinean” Galații Bistriței
LICEE
Locul I Colegiul Tehnic “Grigore Moisil” Bistrița
Locul II Colegiul Tehnologic Feldru
Locul III Colegiul Tehnic „Infoel” Bistrița
Concurenţii, elevi ai şcolilor generale cu clasele V – VIII, dar şi de liceu au fost arbitraţi de comisii formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Concursurile au un caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv în domeniul apărării împotriva incendiilor şi al protecţiei civile.
Implicarea tinerilor în aceste cercuri şi competiţii are şi o finalitate care se concretizează în următoarele obiective:
a) dezvoltarea capacităţilor de înţelegere şi de apreciere a pericolelor generate de situaţiile de urgenţă pentru viaţă şi mediu, precum şi al promovării atitudinilor şi comportamentelor corespunzătoare în rândul elevilor;
b) formarea şi dezvoltarea la elevi a unor trăsături moral-volitive, cum sunt: iniţiativa, spiritul de echipă, curajul, dârzenia, hotărârea, perseverenţa, cinstea, corectitudinea şi disciplina;
c) cunoaşterea şi aprecierea factorilor de risc potenţial generatori de situaţii de urgenţă sau dezastre la care este expusă comunitatea din care fac parte;
d) adoptarea comportamentului adecvat şi cunoaşterea modului de acţiune în cazul iminenţei producerii sau al apariţiei unei situaţii de urgenţă;
e) formarea spiritului de solidaritate şi implicarea individuală sau în echipă în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă.
Competiţia s-a încheiat cu o festivitate de premiere, toate echipajele clasate pe podium fiind recompensate în acest cadru festiv cu premii care au constat în diplome și cupe oferite de Consiliul Judeţean Bistrița – Năsăud.
,,Ca de fiecare dată, şi în acest an, concursurile au beneficiat de o participare numeroasă a elevilor din judeţ (peste 100 elevi), ceea ce dovedeşte popularitatea de care se bucură în rândul acestora. Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistrița” al judeţului Bistrița – Năsăud mulţumeşte pe această cale participanţilor, profesorilor coordonatori, Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistrița – Năsăud, Consiliului Judeţeant Bistrița – Năsăud şi reprezentanţilor administraţiei publice locale din Bistrița care au avut o contribuţie importantă la buna organizare şi desfăşurare a concursurilor” spune plt. Marius Rus,purtător de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud.
Raimond Petruț