Postul de poliţie Petru Rareş a primit în cadrul proiectului ,,Promovarea conceptului de poliţie de proximitate în zonele rurale, îndeosebi în comunităţile de romi sau alte comunităţi dezavantajate din punct de vedere socio-economic” un autoturism nou Dacia Logan care să deservească mai eficient comunitatea. La recomandarea poliţiei, în Petru Rareş va fi instalat un sistem de supraveghere video cu trei camere de luat vederi.
În 23 şi 24 iulie a.c. poliţia de ordine publică şi structura de prevenire a criminalităţii au organizat două întâlniri gen ,,forum de securitate locală” cu membrii comunităţilor Teaca şi Petru Rareş. Aceste întâlniri se înscriu în cadru proiectului ,,Promovarea conceptului de poliţie de proximitate în zonele rurale, îndeosebi în comunităţile de romi sau alte comunităţi dezavantajate din punct de vedere socio-economic”- iniţiat de Poliţia Română la nivel naţional în parteneriat cu poliţia elveţiană.
Întâlnirile s-au derulat pe modelul grupurilor de acţiune comunitară, fiind de fapt focus grupuri cu tema ,,evoluţii şi soluţii pentru îmbunătăţirea mediului de siguranţă publică din localitate”. Ele au fost un prilej pentru stimularea cooperării dintre poliţie şi comunitate, abordarea problemelor de siguranţă la nivel local într-o manieră participativă.
La aceste întâlniri poliţia a invitat reprezentanţii comunităţii, începând de la autorităţi locale (primar, consilieri, experţi pe problema romilor din cadrul primăriilor, preoţi/reprezentanţi ai cultelor religioase, medicii comunei-uman şi veterinar, directori de şcoli şi profesori) până la reprezentanţi ai comunităţii locale (lideri formali şi informali ai etniei rome, cetăţeni simpli).
În urma discuţiilor s-au punctat diferite probleme referitoare la ordinea publică şi siguranţa celor două comunităţi-fiecare cu specificul ei, s-au identificat soluţii pentru prevenirea şi controlul acestor probleme, s-au reactualizat parteneriatele între poliţie, primării , biserică şi şcoală.
Eforturile participative ale poliţiei s-au concretizat în achiziţii pe două componente :
– componente de natură materială/infrastructură
– componente de natură educaţională: în ambele comunităţi se vor implementa , în parteneriat cu Primăriile, proiecte de prevenire – informare în perioada septembrie – decembrie 2013, fiind atrase în acest sens fonduri în valoare totală de 5000 lei. Beneficiarii acestor proiecte vor fi peste 1500 de preşcolari şi elevi din 10 localităţi.
Alte aspecte problematice identificate în cadrul forumurilor de securitate locală au fost preluate ca responsabilitate şi vor fi rezolvate de către administraţia locală şi comunitate în general.
Raimond Petruț
sursa: IPJ B-N