BECLEAN: ,,Prietenia-floare rară”, un parteneriat educațional de excepție între C.S.E.I și C.N. ,,Petru Rareș” (Galerie FOTO)

,,Prietenia, o floare rară” se numește proiectul de parteneriat educațional inițiat de profesoarele Lavoria Colceriu (C.S.E.I. Beclean) și Lavinia Mureșan (C.N. ,,Petru Rareș” Beclean), prin intermediul căruia elevii celor două instituții și-au putut formadeprinderi privind dezvoltarea capacităţilor de observare, explorare, munca în echipă a copiilor din diverse medii şi categorii sociale, precum şi a copiilor  cu cerinţe educative speciale, formarea de atitudini pozitive faţă de ceilalţi membri ai grupului.  

 

 

,,Scopul proiectului a constat în implicarea elevilor în activităţi sociale cu caracter ludic, educativ, care să ofere şanse egale, posibilităţi de dezvoltare a spiritului de cooperare şi de integrare socială. În aceeași ordine de idei, s-a urmărit asigurarea educaţiei elementare pentru toţi copiii, promovarea şi respectarea drepturilor copilului” a precizat prof. Lavinia Mureșan de la C.N. ,,Petru Rareș”.

 

Pe de altă parte, prof. Lavoria Colceriu a punctat: ,,Din punct de vedere al instituției pe care o reprezint, proiectul în cauză a urmărit, în mod special, relaţionarea elevilor cu CES cu elevi de aceeaşi vârstă din învăţământul public, stabilirea unor relaţii de prietenie pe termen lung, abordând diferite forme de comunicare și realizarea de activităţi comune, într-un climat psihoafectiv motivant, pentru dezvoltarea personalităţii  elevilor. ”  

Proiectul de colaborare ( care a constat în organizarea de întâlniri între cadrele didactice implicate, în scop consultativ, întâlniri ale copiilor din unităţile şcolare implicate în vederea unor activităţi comune, activităţi instructiv-educative în cadrul procesului de învăţământ realizate în comun la orele de educaţie plastică, abilităţi practice, educaţie muzicală, educaşie fizică și terapie combinată) a beneficiat de sprijinul directorului Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Beclean, prof. Gabriela Rusu și al directorului Colegiului Național ,,Petru Rareș”, prof. Cristian Nicula. Au colaborat la obținerea rezultatelor scontate prof. Tatiana Silveșan, instr. ed. Ana Doroș, prof. înv. primar Ioana Doroș, respectiv bibl. Monica Timaru.

În concluzie, proiectul de parteneriat educațional a pus pe tapet faptul că aceste activităţi întregesc activitatea educativă a şcolii, aducând un surplus informaţional elevilor şi completând condiţiile concrete ale educaţiei acestora, iar colaborarea dintre elevii celor două  şcoli nu este un proces spontan, ci este o activitate organizată, susţinută, conştientă, direcţionată spre problemele educative ale copiilor.

 

Cum tot se apropie Crăciunul, elevii clasei  a VI-a  de la Colegiul Național ,,Petru Rareș”  și-au colindat colegii de la C.S.E.I., oferindu-le în dar dulcuri, rechizite și multe fructe. Și elevii clasei a IV-a au învățat să fie mai darnici, mai buni și întelegători, colindând împreună cu cei de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă.

 

 

Raimond Petruț

 

 

 

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole