Biserica Evanghelică, gazda unui concert susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”

Melomanii bistriţeni sunt invitaţi la un concert simfonic extraordinar care va avea loc în Biserica Evanghelică, sâmbătă, 23 august, de la ora 18. Publicul va avea ocazia unei întâlniri de excepție cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, condusă de dirijorul Alexandru Ilie.

În program:

1. Uvertură „Don Giovanni” – Wolfgang Amadeus Mozart;

2. „Primăvara” – Antonio Vivaldi;

3. Uvertură „Nunta lui Figaro” – Wolfgang Amadeus Mozart;

4. „Fantezie pe teme de Mozart” – Sabin Păutza;

5. Uvertură „Egmont” – Ludwig van Beethoven.

6. Uvertură „La Traviata” – Giuseppe Verdi;

7. Baladă pentru vioară şi orchestră – George Enescu;

8. Uvertură „Bărbierul din Sevilla” – Gioachino Rossini;

9. Baladă pentru vioară şi orchestră – Ciprian Porumnescu;

10. Uvertură „Forza del Destino” – Giuseppe Verdi.

Fondată în anul 1904, Filarmonica „Oltenia” din Craiova este o instituţie renumită în lumea muzicală. Profesionalismul cu care şi-a desfăşurat activitatea a atras prestigiul şi aprecierea de care se bucură atât în ţară, cât şi în străinătate. Activitatea Filarmonicii „Oltenia”este desfăşurată, în prezent, de orchestra simfonică, orchestra de cameră şi corala academică. Orchestra simfonică este formată din peste 80 de instrumentişti profesionişti. Repertoriul orchestrei cuprinde capodopere ale muzicii simfonice şi vocal – simfonice, jazz simfonic, rock simfonic, acoperind o perioadă istorică amplă. Datorită profesionalismului şi acurateţei interpretărilor, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” a susţinut concerte pe cele mai importante scene din România şi a efectuat turnee de mare succes în Franţa, Italia, Germania, Olanda, Spania, Elveţia, Gibraltar, Bulgaria, Republica Islamică Iran, Grecia etc. Nu mai puţin important este faptul că orchestra simfonică a fost dirijată, de-a lungul timpului, de prestigioşi maeştri ai baghetei, precum Alexandr Dimitriev (Rusia), Kurt Adler (S.U.A.), Constantin Silvestri, Mihai Brediceanu, Iosif Conta, Horia Andreescu. În ceea ce priveşte colaborările cu solişti de renume, să amintim doar de pianiştii Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, violoniştii Ion Voicu, Ştefan Ruha, Silvia Marcovici, baritonul Nicolae Herlea, soprana Ileana Cotrubaş, mezzo-soprana Viorica Cortez.

Alexandru Ilie a absolvit, în anul 2011, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Petru Andriesei. În perioada studiilor universitare a primit diferite premii la concursurile organizate de UNMB şi a parcurs perioade de practică la Radiodifuziunea Română şi la Opera Naţională Română Bucureşti. A susţinut concerte cu orchestrele UNMB. De asemenea, a dirijat Orchestra Filarmonică Piteşti. Are experienţă şi în domeniul dirijatului coral, colaborând cu Corul Regal, în anul 2012, la prima apariţie pe scenă a coralei aflate sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. Alexandru Ilie este absolvent de master în cadrul UNMB – Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, secţia Stilistică Dirijorală – clasa maestrului Horia Andreescu.

foto: craiovaforum.ro

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole