COMUNICAT Forţa Civică Bistrița-Năsăud: Exportȃnd energia electricǎ generatǎ pe un hectar de teren s-ar putea importa alimente

Ȋntrucȃt una dintre temele conexe ale partidului Forța Civicǎ este dezvoltarea durabilǎ a țarii prin respectarea normelor europene ȋn domeniul protecției mediului, credem cǎ este de datoria noastrǎ sǎ atragem atenția și sǎ luǎm mǎsuri ȋn legaturǎ cu o abatere gravǎ a guvernului USL ȋn domeniul energiei regenerabile.

 

Neputința de a creea oportunitați, a atrage investiții sau a guverna ȋn general a fost completatǎ cu ȋncǎ o atitudine destructivǎ pentru aceastǎ țarǎ. Pe principiul “dacǎ tot nu putem ajuta, macar sǎ ȋncurcǎm”, ministrul energiei, Constantin Nițǎ, a decis sǎ punǎ franǎ, ȋn mod arbitrar, unui domeniu care are o dezvoltare acceleratǎ la noi ȋn țarǎ comparativ cu restul țǎrilor UE – anume cel al energiei generate de panourile solare.

Fǎrǎ a intra ȋn detalii, distinsul ministru al USL a decis ca parcurile de panouri fotovoltaice sǎ nu mai poatǎ fi amenajate pe terenurile agricole. Argumentul oficial este cel potrivit cǎruia, ȋn acest fel, țara ar rǎmȃne fǎrǎ resurse agricole! Evident, acest argument este unul penibil, randamentul economic al unui hectar de panouri fotovoltaice este mult mai bun decȃt cel agricol. Astfel, nesocotind cǎ doar o micǎ parte din terenul agricol al țǎrii este lucrat efectiv, Romȃnia ar fi mult mai cȃstigatǎ economic dacǎ suprafața sa neamenajatǎ ar fi acoperitǎ de investiții ȋn energie regenerabilǎ decȃt de culturi agricole. Practic, exportȃnd energia electricǎ generatǎ pe un hectar de teren s-ar putea importa alimente vegetale cultivate pe o suprafațǎ mult mai mare.

Revenind, ȋn ritmul ȋn care se fac aceste investiții, Romania este pe cale de a-și ȋndeplini ȋn urmatorii doi ani norma UE ȋn materie de energie “verde”, adicǎ ca aceasta sǎ reprezinte douǎzecișipatru la sutǎ din totalul energiei electrice produse. Ȋntrucȃt ȋn acest moment pentru o investiție ȋn panouri solare birocrația este relativ redusǎ, noi credem cǎ adevǎrata mizǎ a acestei decizii ține de lipsa de transparența și corupție. Cu alte cuvinte, orice domeniu care nu este generator de șpagǎ și corupție trebuie strangulat pȃnǎ cȃnd va recurge la aceste practici.

Lǎsȃnd la o parte fondul problemei, obervǎm din nou cum un guvern USL cu susținere parlamentarǎ covȃrșitoare recurge la ordonanțe de urgențǎ, neutilizȃnd dezbateri publice și transformȃnd un parlament de sute de parlamentari ȋntr-unul de formǎ doar. De asemenea, suntem consternați de modul arogant și iresponsabil ȋn care domnul ministru Constantin Nițǎ trateazǎ problema investitorilor care au cumpǎrat deja teren ȋn acest scop și ai cǎror investiții vor fi astfel blocate. Rǎspunsul dȃnsului referitor la acești oameni, “sǎ fie sǎnǎtoși!” este unul nedemn și sfidǎtor exact pentru acea categorie de oameni care aduc plus-valoare ȋn aceastǎ țarǎ!

Forța Civicǎ Bistrița-Nǎsǎud va lua atitudine fațǎ de aceste mǎsuri cu profund impact negativ atȃt asupra mediului de afaceri, cȃt și a comunitaților locale care beneficiazǎ de pe urma investițiilor ȋn acest domeniu. Ȋn acest sens vom organiza petiții publice ȋmpotriva ordonanței de urgențǎ elaboratǎ de domnul ministru Nițǎ, prin strȃngerea de semnǎturi ȋn localitǎți ȋn care existǎ astfel de investiții precum și ȋn localitați propuse ca eligibile. Considerǎm cǎ impactul acestei ordonanțe ar fi unul foarte grav ȋntocmai pentru localitǎțile de cȃmpie din județul nostru, rǎmase ȋn urmǎ ca dezvoltare economicǎ, insǎ propice pentru investiții in panouri fotovoltaice datoritǎ terenurilor cu bunǎ expunere solarǎ.
FORȚA CIVICĂ BISTRIȚA-NĂSĂUD

Recomandari

Alte Articole