,,Our rich diversity is our collective strength”(„Diversitatea noastră bogată, puterea noastră colectivă”) este titlul proiectului multilateral Comenius pe care Şcoala Gimnazială ,,Grigore Silași” din Beclean îl derulează în parteneriat cu patru ţări europene: Turcia, Polonia, Grecia și Cehia, pe durata a doi ani (septembrie 2013-iunie 2015). Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei și Formării Profesionale.
,,Prin implicarea activă în acest proiect, prin activitățile planificate și derulate, se dorește ca elevii și cadrele didactice-principalii beneficiari- să își dezvolte competențele digitale, aptitudinile comunicaționale în limba engleză și abilitățile necesare dialogului intercultural. Dimensiunile comune si cunoașterea reciprocă a culturilor din Europa, într-o societate bazată pe libertate, democrație, solidaritate și respect pentru diversitate, sunt componente esențiale pentru cetățeanul european” a declarat prof. înv. primar Veturia Seserman.
Pe parcursul celor doi ani de implementare, pentru atingerea obiectivelor proiectului, se vor derula mai multe activităţi atât pe plan local, cât și european. Relevant în acest sens a fost concursul pe clasă și între clase ,,I want to know more…”( ,,Vreau să știu mai mult…”). Evenimentul în cauză a constituit un real prilej de a acorda elevilor posibilitatea de a-şi pune în evidenţă personalitatea, urmărindu-se îmbinarea activităţilor lingvistice cu cele practice și folosirea limbii engleze în contexte autentice. S-au realizat postere, portofolii, prezentări PPT etc. individuale/ pe echipe despre țările implicate în parteneriat, despre caracteristici ale acestora sau despre importanța proiectului Comenius pentru Școala Gimnazială ,,Grigore Silași”. În competiție au fost implicați 431 de elevi și aproximativ 30 de cadre didactice ( coordonatori sau colaboratori). Activitățile premergătoare concursului ,,I want to know more…” s-au derulat în perioada noiembrie-decembrie 2013, iar vineri-10 ianuarie 2014-a avut loc finala. Pentru această etapă au promovat 32 de elevi . Juriul format din cinci cadre didactice (Adina Marcu, Alina Morar, Ionela Mihai, Ecaterina Vîrtic și Lidia Lorincz) a apreciat originalitatea, creativitatea, elementele de noutate, exprimarea cât mai clară și corectă în limba engleză. Finaliștii, împărțiți pe grupe de vârstă, au fost susținuți de colegi, prieteni, părinți sau bunici.Din comisia de organizare a concursului au făcut parte: Veturia Seserman, Vasile Gabriel Rus, Margareta Lazăr, Carmen Szasz și Ileana Cristea.
Conform organizatorilor proiectului, detalii despre activitate se pot afla accesând blogul proiectului, la adresa: http://comeniusbeclean.blogspot.ro/2013/12/i-want-to-know-more.html .
Raimond Petruț