Concursul de măiestrie „Arcaşul Ţinutului Nösnerland”

A opta ediţie a „Serbărilor Bistriţei medievale” le propune bistriţenilor un concurs de măiestrie în folosirea arcului tradiţional, dotat cu trofeul „Arcaşul ţinutului Nösnerland”.

În primele secole ale mileniului II după Cristos, atunci când a fost fondată localitatea Nösen, sau Nosa, de către primii colonişti saşi în nord-estul Transilvaniei, principala arma de apărare folosită de străjerii cetăţilor care se înfiripau atunci era arcul cu săgeţi. Erau veacurile în care creştinii trebuiau să facă faţă năvălirilor barbare din Răsărit şi ni-i putem închipui pe străjerii cetăţii pe care bistriţenii au ridicat-o în dealul Târgului, iar mai apoi pe cei care scrutau zările de pe meterezele cetăţii fortificate a Bistriţei, cu cele 18 turnuri şi bastioane ale sale, având arcul şi săgeţile pregătite să ia la ţintă duşmanul. Arcul cu săgeţi a fost multă vreme cea mai la îndemână armă folosită în perioada medievală pe câmpurile de luptă, arcaşii trebuind să dea dovadă de multă îndemânare în folosirea lor. Cu atât mai mult, cu cât popoarele migratoare din răsărit aveau o tehnică desăvârşită în folosirea arcului cu săgeţi, atunci când atacau o cetate. Arcul simplu era confecţionat din lemn de tisa, alun, carpen, frasin, ulm sau corn, iar corzile, din in, cânepă ori intestine de vită. Se ştie că la Bistriţa, după construirea zidurilor de fortificaţie, în sec. XIV-XV, cetăţenii erau chemaţi periodic să se instruiască în mânuirea armelor de apărare, ziua a doua de Rusalii fiind dedicată special acestei activităţi, conform dictonului „felix civitas quae prividet bella tempori pacis”, adică „fericit oraşul care în timp de pace este precaut”.

Sâmbătă, 28 iunie, începând cu ora 10.00, curtea Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud va fi animată de desfăşurarea unui concurs de măiestrie în mânuirea arcului tradiţional, la care vor participa arcaşi din mai multe localităţi din Transilvania. Trofeul „Arcaşul Ţinutului Nösnerland” se află la prima ediţie, concursul venind să întregească programul festivalului medieval bistriţean, într-un cadru minunat, definit de bisericuţa din lemn şi casele ţăraneşti din curtea Muzeului Judeţean. Concursul beneficiază de implicarea organizatorică a clubului „Domeniul arcaşilor” din Cluj-Napoca, care va asigura logistica specifică desfăşurării unei astfel de întreceri.
„Serbările Bistriţei medievale 2014” sunt organizate de Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală şi Centrul Cultural Municipal Bistriţa, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bistriţa şi al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Complexul Muzeal Judeţean.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole