Cum ne protejăm ochii de razele ultraviolete

Ochii pot fi afectați serios de radiațiile puternice ale soarelui. Aceste neplaceri pot fi prevenite prin constantă protecție.Vara este un anotimp cu caracteristici speciale. Soarele emite radiații ultraviolete pe întreaga perioadă a anului, însa în anotimpul cald acestea sunt de aproximativ trei ori mai puternice decât iarna.

De asemenea, intensitatea razelor ultraviolete crește direct proporțional cu altitudinea, de aceea persoanele care se expun razelor solare pe culmile muntoase sunt mult mai predispuse la a dezvolta diferite afectiuni conexe.

Persoanele care lucrează în aer liber, cele care au ochii deschiși la culoare sau cele cărora li se administrează anumite medicamente fotosensibilizatoare – cum ar fi sulfonamida, tetraciclina, fenotiazina, psoralenul sau alopurinol – sunt cele mai afectate de razele ultraviolete provenite de la soare.

Razele ultraviolete sunt radiațiile solare cu cel mai dăunător efect asupra vederii. Ultravioletele comportă trei tipuri de manifestare, în functie de lungimea undelor: UVA, UVB si UVC. Ultravioletele de tip C sunt cele cu lungimea de undă cea mai scurtă și cu cel mai pronunțat risc pentru organism. Ele sunt însă cel mai frecvent absorbite în atmosfera, lucru care le face mai puțin daunatoare decat cele de tip A sau B.

Arsurile solare la nivelul globului ocular pot determina de cele mai multe ori o serie de manifestări temporare:

– senzație de nisip în ochi;
– nevoia de a clipi excesiv;
– lăcrimarea;
– dificultatea de a tolera lumina puternică;
– inflamarea ochilor.

Uneori, efectele în timp au rezultate ireversibile. Expunerile prelungite pot determina instalarea cataractei. Corneea poate fi și ea afectată de arsurile solare, provocând uneori orbirea temporară. Tot soarele se face responsabil pentru dezvoltarea unor forme de cancer la nivelul conjunctivei sau al pleoapelor.

Specialiștii recomandă o serie de măsuri pe care fiecare trebuie să le ia din timp pentru a evita neplăcerile provocate de radiațiile luminoase la nivelul ochilor:
1. Apelați constant la beneficiile ochelarilor de soare chiar și in zilele innorate.
2. Alegeți cu atenție ochelarii de protecție. Ei trebuie să blocheze în mod cat mai eficient radiatiile UV de tip A si B, păstrând însă o bună vizibilitate, de 75-90%.
3. Verificați cu atenție lentilele pentru a evita diversele imperfecțiuni ce ar putea permite pătrunderea luminii. De asemenea, ochelarii de protecție nu trebuie să provoace deformari la nivelul imaginii.
4. Este bine să alegem lentilele de culoare gri care protejeaza de radiații fără a deforma culorile naturale.
5. Copiii și adolescenții trebuie să se bucure de o atenție specială pentru că, de cele mai multe ori, aceștia sunt cei care petrec o perioadă mai ândelungată la soare decât adulții.

sursa:sfatulmedicului.ro

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole