De mediul privat se ocupǎ cineva?

Am citit stupefiat ȋntr-un articol din presa de vineri declarația ministrului delegat pentru dialog social, doamna Doina Pană, declarație referitoare la salariile bugetarilor și la alte aspecte socio-economice. Ȋntrucȃt port un respect considerabil pentru doamna Panǎ, care a fost director al liceului Infoel exact ȋn perioada ȋn care am invatat eu acolo, voi combate cele spuse de dansa ȋntr-un mod cȃt mai impersonal posibil, noi doi fiind „purtǎtori de cuvȃnt” ai unor partide cu viziune complet diferitǎ asupra fenomenelor pe care le voi trata ȋn continuare!

Ȋn primul rȃnd, nu pot fi de acord cu inițiativa parlamentarilor puterii de a mǎri salariile președinților de consilii județene și a primarilor. Ȋn condițiile ȋn care acești oameni investesc mii, zeci de mii sau, uneori, sute de mii de euro ȋntr-o campanie electoralǎ, bunul simț ȋmi spune cǎ interesul acestor oameni nu orbiteazǎ ȋn jurul a cȃteva zeci de milioane de lei vechi pe care ȋi castigǎ ca și salariu. Personal, mi se pare purǎ ipocrizie sǎ plȃngi de milǎ unor primari cǎ nu se descurcǎ financiar. De ce trebuie tratați discriminant? A fost alegerea lor! Dacǎ cred cǎ nu se descurcǎ cu cȃstigurile transparente și legale din meseria de primar, sǎ nu mai candideze și sǎ se angajeze ȋn mediul privat. Sunt convins cǎ o persoanǎ care poate conduce și administra interesele unei comunitǎți de cel putin o mie de oameni se descurcǎ la fel de bine și ȋn mediul privat. Ȋncercȃnd sǎ dau un exemplu din „propria ogradǎ” a doamnei Panǎ, marturisesc cǎ nu l-am auzit niciodatǎ pe actualul primar al Bistriței, domnul Ovidiu Crețu, sǎ se plangǎ de salariul sǎu de primar, deși a venit ȋn administrație de pe o funcție de conducere ȋntr-o întreprindere importantǎ din orașului nostru, unde, cel puțin ȋn mod oficial, cȃstiga de cateva ori mai mult decȃt acum!

Doamna Panǎ declarǎ ȋn continuare cǎ „în sănătate puşcă sistemul, nu avem suficienţi medici şi asistenţi”. Cu constatarea dȃnsei pot sǎ fiu de acord, ȋnsǎ nu cu soluția propusǎ de cǎtre USL in aceastǎ problemǎ. Fiind un om de dreapta, consider cǎ soluțiile problemelor administrației nu constau ȋn eterna „peticire” prin bani de la buget, ci prin crearea unor sisteme alternative, mult mai eficiente, ȋn mediul privat. Cu alte cuvinte, susțin ideea unui stat minimal, ȋn care toate serviciile care pot fi asigurate de mediul privat sǎ fie indeplinite de acesta și nu birocratizate de stat. Ȋn acest sens, aș reaminti doamnei ministru cǎ partidul dȃnsei a fost principalul oponent al adoptǎrii legii sǎnǎtǎții, o lege modernǎ și europeanǎ care ar fi permis unui sistem de sǎnǎtate mixt eficient sǎ pǎstreze medicii romȃni ȋn țarǎ prin asigurarea unor condiții mai bune pentru aceștia decȃt cele existente acum ȋn mediul de stat.

Observ ȋn continuare cǎ atȃt domnul premier Ponta, cȃt și local doamna Panǎ, insistǎ pe supraimpozitarea salariilor din administrație de peste o mie de euro ca o soluție pentru suplimentarea salariilor mici. Un studiu al unei importante reviste economice din tarǎ aratǎ cǎ numarul angajaților cu salarii foarte mari este mult prea mic pentru a avea un efect notabil. Se preconizeazǎ cǎ s-ar putea colecta ȋn acest fel maxim cinci milioane de euro. Impǎrțind aceastǎ sumǎ la cei peste un milion de angajați bugetari, ar rezulta o crestere medie a salariului cu ȋncǎ cinci euro, nicidecum suficienți pentru bunul trai al acestora. Supoziția mea personalǎ pe aceastǎ temǎ este cǎ aceastǎ taxǎ socialistǎ de tip „Robin Hood” este menitǎ a deschide calea mediatic impozitului progresiv, care va readuce Romania ȋn negura tranziției tipice anilor ’nouǎzeci și va ȋncuraja evaziunea fiscalǎ.

Laitmotivul declarațiilor doamnei Panǎ este femeia de serviciu din mediul bugetar. Deși sunt de acord cǎ situația acestei categorii sociale este dificilǎ, aș dori sǎ-i amintesc doamnei ministru cǎ dialogul social trebuie purtat ȋn primul rȃnd cu mediul privat, pentru cǎ acesta reprezintǎ motorul economiei ȋn statul nostru. Iar mediul privat cuprinde de cel puțin patru ori mai mulți cetǎțeni decȃt cei din aparatul bugetar. Din pǎcate, atȃt din declarațiile doamnei Panǎ, cȃt și ale celorlalți miniștri USL, cȃt mai ales din faptele acestora deduc cǎ ACTUALA GUVERNARE NU ARE CA SCOP CREȘTEREA BUNǍSTǍRII OAMENILOR DIN MEDIUL PRIVAT! Edificatoare ȋn acest sens este afirmația “În mediul privat nu interesează pe nimeni cât câştigi”. Dacǎ pentru mediul privat nu existǎ grijǎ din partea statului, de ce ar exista pentru mediul bugetar? Probabil cǎ printre cele patru milioane de voturi primite de USL ȋn decembrie au fost și cele ale alegǎtorilor din mediul privat. Interesele acestor oameni nu trebuie apǎrate? Din pǎcate, ȋn ultimii ani toate partidele mari din Romȃnia au cazut ȋn patima populismului, clasa mijlocie și oamenii de afaceri nemaifiind reprezentați politic, deși ȋn orice țarǎ civilizatǎ și dezvoltatǎ aceste douǎ categorii sociale sunt incurajate și dezvoltate!

Voi incheia cu o provocare pentru doamna ministru Panǎ! Dȃnsa afirmǎ cǎ ȋn actuala guvernare mediul privat se poate dezvolta. Noi, parte a acestui mediu, observǎm ostilitate fațǎ de inițiativa privatǎ și investitori, arierate ȋn creștere, tot mai multe firme ȋn faliment, reducerea investițiilor ȋn infrastructurǎ, birocrație, taxe și corupție ȋn creștere. Constatȃnd aceste lucruri, eu, ca mic ȋntreprinzǎtor, nu vǎd cum s-ar putea crește nivelul de trai și salariul mediu ȋn condițiile ȋn care contribuabilii nu sunt ȋncurajați ȋn nici un fel de actuala guvernare sǎ creascǎ și sǎ evolueze economic. Poate ne prezintǎ doamna ministru al dialogului social un mecanism economic ȋn care poți sǎ crești cheltuielile cu salarii ȋn condițiile ȋn care ȋncasǎrile de la contribuabililor privați sunt ȋn scǎdere. Eu, ca liberal autentic, cred cǎ este imposibil! Și totuși, pentru a nu incheia ȋntr-o notǎ negativǎ, voi prezenta concluzia unui politician liberal francez, care spunea cu umor cǎ socialiștii ȋi iubesc atȃt de mult pe saraci ȋncȃt fac tot posibilul ca aceștia sǎ devinǎ tot mai mulți!

Urs Gavrilǎ, președinte Forța Civicǎ Bistrița-Nǎsǎud

Recomandari

Alte Articole