Doar 5 consumatori de droguri au cerut ajutorul consilierilor CPECA anul acesta

Doar 5 cinci persoane au cerut anul acesta ajutor specializat din partea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bistriţa-Năsăud. Chiar dacă statisticile arată o continuă creştere a numărului celor care consumă stupefiante, din cauza apariţiei pe piaţă a etnobotanicelor, prea puţini se şi tratează.

Anul trecut zeci de minori însoţiţi de părinţi au trecut pragul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog pentru a cere ajutor. Părinţii solicită sprijinul specialiştilor în momentul în care descoperă că adolescenţii consumă droguri.  Potrivit Corinei Damian, asistent social în cadrul centrului,  tinerii consumatori sunt neîncrezători la început şi refuză să ceară ajutorul specializat.

„Vârsta medie a celor care au ajuns anul trecut la CPECA este de 17-19 ani. Anul acesta însă, toţi cei consiliaţi sunt adulţi care au consumat substanţe etnobotanice sau cannabis. De la începutul acestui an am avut cinci solicitări, dintre care două cazuri active în luna septembrie. În cadrul centrului, consumatorii de droguri sunt evaluaţi de un psiholog, un medic şi  un asistent social, care pun la punct un plan de terapie pentru fiecare persoană în parte”, a declarat Corina Damian.

Cei care consumă droguri trebuie să ştie că se supun unor riscuri majore. În primul rând creierul le este afectat şi pot apărea probleme la inimă, ajungând să-şi piardă echilibrul emoţional şi mental, pot suferi pareze adeseori ireversibile, pot avea atacuri de panică, crize de anxietate sau,  cel mai grav, pot ajunge la tentative de suicid. Bistriţenii care au nevoie de ajutor specializat se pot adresa  reprezentanţilor Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bistriţa-Năsăud, situat pe strada Gheorghe Şincai, nr.22.

Tinca Augusta

Recomandari

Alte Articole