Lemnul din pădurile României va fi monitorizat de la momentul tăierii sale până când ajunge la destinația finală, indiferent că acesta va fi exportat sau folosit, de exemplu, de către producători autohtoni din industria mobilei. Implementarea sistemului SUMAL sau ”radarul pădurilor”, propus de ministrul Doina Pană, a primit undă verde de la Guvernul României.
În ultima ședință de Guvern, membrii Cabinetului Ponta au adoptat o hotărâre privind modul de aplicare a sistemului de monitorizare a lemnului din pădure până la destinația finală. Proiectul îi aparține ministrului delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, care vrea să diminueze drastic fenomenul furtului din păduri.
Normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn vin să reglementeze un domeniu în care s-au constatat extrem de multe nereguli, pentru că, așa cum precizează ministrul Doina Pană, ”nimeni nu a avut un control real asupra ceea ce se întâmplă cu masa lemnoasă din pădurile României și, astfel, a fost posibil furtul acesteia cu acte. Am constatat că doar 5-10% din tot ceea ce înseamnă furt din păduri este neacoperit formal de acte, în rest se fură cu acte. Adică, până acum era posibil, de exemplu, ca un singur aviz pentru un transport de masa lemnoasă să fie folosit de mai multe ori. Extinderea sistemului SUMAL va elimina clar astfel de posibilități.”
Sistemul de monitorizare a drumului lemnului din pădure până la beneficiarul final este unul electronic, construit pe programul informatic SUMAL (Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase) și va intra în ”acțiune” chiar de la momentul începerii transportului de masă lemnoasă din exploatație. Conform proiectului inițiat de ministrul Doina Pană și adoptat prin HG de Guvernul României, posesorul avizului de însoţire va avea obligaţia transmiterii în sistemul informatic, online şi/sau offline, după caz, a unor informaţii standardizate, în baza cărora va primi un cod unic generat automat de SUMAL, pe care va fi obligat să îl înscrie pe aviz. ”Niciun transport de lemn nu se va mai putea efectua fără a-l declara și include în sistemul de monitorizare. Mă refer aici la întreg lanțul: exploatatori, intermediari, beneficiari finali.” susține ministrul Doina Pană.
Întreg sistemul și modul de implementare a fost explicat detaliat astăzi de către ministrul Doina Pană, în cadrul unei conferințe de presă.