Două persoane au decedat în județul Bistrița-Năsăud în timpul furtunii din seara zilei de duminică

Duminică, 17 septembrie, în jurul orei 18.00, în urma fenomenelor meteo extreme, provocate de intensificări de vânt ce au depășit în rafale 80 km/h, au fost înregistrate sute de apeluri pe numărul unic de urgență 112, care anunțau diferite situații de urgență, în cea mai mare parte a județului Bistrița – Năsăud.
Pentru gestionarea situației operative din teren, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud a alertat toate subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița, precum și toate comunitățile locale din județ.
Peste 40 de pompieri militari, ofițeri și subofițeri și grupa operativă a inspectoratului, cu 11 mijloace tehnice – autospeciale de intervenție pentru stingerea incendiilor cu accesorii pentru diferite tipuri de situații de urgență, echipaje SMURD, echipaje de descarcerare și cele de intervenție și salvare de la înălțime – au fost alocate în zonele în care populația a fost afectată și au făcut eforturi susținute pentru sprijinirea cetățenilor. Concomitent, la nivel local, peste 80 de persoane din cadrul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență și Serviciile Voluntare pentru Situații de urgență, cu mijloace tehnice puse la dispoziție de autoritățile locale, au acționat pentru sprijinirea populației afectate.
Din păcate, un bărbat în vârstă de 57 de ani a fost surprins de un copac în Parcul Municipal Bistrița, iar un alt bărbat în vârstă de 47 de ani a fost surprins de o creangă ruptă în localitatea Borleasa. În ciuda eforturilor echipajelor medicale alocate, organismele acestora nu au răspuns manevrelor de resuscitare, astfel că medicii au fost nevoiți să le constate decesul. Două persoane, un bărbat în vârstă de 28 de ani din localitatea Livezile, respectiv o femeie în vârstă de 75 de ani din localitatea Breaza, au fost preluate cu fracturi și alte leziuni și traumatisme de către echipajele SMURD, respectiv SAJ Bistrița – Năsăud și transportate la UPU SMURD Bistrița pentru îngrijiri medicale suplimentare. Alte 15 persoane au ajuns la spitalele din Beclean (10), respectiv Bistrița (5), majoritatea dintre acestea refuzând internarea după consultul medical.
Drumurile DN 17 (Pasul Tihuța), DN17C (Dealul Târgului) , respectiv DN 17 D (Năsăud – Salva), a fost blocate total sau parțial, însă echipajele de intervenție profesioniste și voluntare au acționat rapid pentru deblocarea acestora, în vederea asigurării accesului în toate punctele județului. În acest moment, toate drumurile naționale și județene sunt deschise circulației. Efective de la Serviciul Rutier și de la posturile de poliție din comunele afectate au fost direcționate în zonele afectate pentru fluidizarea circulației.
Un bilanț preliminar arată că municipiul Bistrița, orașele Năsăud, Beclean și Sângeorz Băi și 14 comune cu 29 de localități au fost afectate de efectele furtunii (acoperișuri îndepărtate total sau parțial, copaci rupți, stâlpi și fire electrice rupte, autoturisme avariate). De asemenea, aproximativ 59000 (cca. 166000 persoane) au fost afectate total sau parțial din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. Echipele de intervenție ale furnizorului de energie electrică sunt în teren pentru remedierea defecțiunilor.
Datele sunt în curs de actualizare, conform dinamicii evenimentelor din teren.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole