Dr.Marius N. Pop: Monarhia Constituțională – o alternativă, Regele Mihai I – un model demn de urmat.

Motto – ,,Da, doar un rege ar putea împiedica prăbușirea în aceasta sărmană Românie” Eugen Ionescu – 27 aprilie 1990. Se cuvine sa cugetam astazi asupra triplei semnificatii a zilei de 10 Mai.

10 Mai este data la care a sosit in Tara Romanesca principele Carol I, in 1866.

10 Mai este ziua in care a fost incoronat ca si rege, in 1881 – Carol I.

La 10 mai in 1877 a fost citita Declaratia de Independenta a Romaniei.

Datorita acestor trei evenimente majore din istoria Romaniei, data de 10 Mai a fost decrata Ziua Nationala a Tarii, Ziua Regalitatii, pana la proclamarea Republicii in 1947.

Nu trebuie sa uitam niciodata ca modernizarea Romaniei s-a datorat in primul rand rigurozitatii impuse de familia regala si monarhia constitutionala, incepand cu mijlocul secolului XIX.

De-a lungul timpului au avut loc nenumarate evenimente importante care au pus la incercare personalitatea tuturor monarhilor Romaniei. Au fost multe perioade bune, au fost si unele situatii controversate pe care poate nu le vom sti niciodata sau nu le vom putea intelege in contextul actual. Mai presus de orice, totii regii au iubit Romania si poporul roman, pentru care au facut sacrificii enorme. ( Carol I si Ferdinand au facut Independenta si Romania Mare, au dat pamant pentru veteranii de razboi, iar prin deciziile regelui Mihai I s-a scurtat cu 6 luni cel de-al 2 lea razboi mondial si prin aceasta s-au diminuat pierderilor de vieti umane in razboi).

Ce simplu ar fi fost in anul 1990 o data cu rasturnarea regimului ceausist sa se revina la Constitutia din anul 1923, una dintre cele mai moderne si mai corecte constitutii europene din acel moment. Se puteau face adaptari legate de contextul socio-politic al momentului din Romania si aveam astazi o Constitutie functionala, moderna si clara.

Forma de guvernamant – Monarhia Constitutionala consfiinteste o putere mai mult simbolica pentru monarh, acesta domneste, nu guverneaza. Monarhul indeplineste functii ceremoniale, figurative, functiile executive revenin Guvernului si/sau Parlamentului.

Prin aceste caracteristici tipice acestei forme de guvernamant se inlatura total un eventual derapaj de la democratie si un blocaj in sistemul legislativ si decizional.

Un exemplu de personalitate puternica, implicata in viata Romaniei in momentele bune sau foarte grele este Majestatea Sa Regele Mihai I . Si acum la aproape 92 de ani , regele nostru incearca impreuna cu Casa Regala sa ofere solutii alternative prin care Romania sa poata depasi mai usor obstacolele si vicisitudinile acestei perioade grele de tranzitie.

Pentru tot acest efort merita sa ne gandim la necesitatea includerii formei de guvernamant- Monarhia Constitutionala, la un viitor referendum pentru schimbarea Constitutiei.

Personal urez Casei Regale si Majestatii Sale Regele Mihai I , viata lunga, sanatate si putere de munca in folosul Romaniei si a neamului romanesc. ,,Nihil Sine Deo”

 

Dr. Marius N. Pop.

 

 

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole