Deși slujește la o biserică din Cluj-Napoca, pr.dr. Dănuț Hognogi a rămas cu sufletul alătrui de cei care viețuiesc sub Cetatea Ciceului. Astfel, preacucernicul părinte a lansat cartea ,,Aspecte monografice privind istoria eclesiastică a satului Dumbrăveni, județul Bistrișa-Năsăud”. La acest eveniment au participat deputații Stelian Dolha și Daniel Suciu, respectiv senatorul Ioan Deneș, care au primit din partea autorităților locale câte o icoană.
Pe vrednicul slujitor al Domnului l-am întâlnit prima dată în 2005, când lansa o altă carte de suflet, ,,Poartă spre cer”, o istorie a Bisericii Ortodoxe din Ciceu-Giurgești. La Dumbrăveni, pr. dr. Dănuț Hognogi a fost primit cu sinceră bucurie de creștinii ortodocși, sala Căminului Cultural fiind arhiplină. ,,Haideți să ne scriem și rescriem istoria așa cum a fost. Prea multă vreme alții ne-au confiscat adevărul, tradițiile, valorile spirituale!” ne îndeamnă părintele.
Cartea în cauză prezintă nu doar o istorie a Bisericii Ortodoxe din Dumbrăveni, ci și tradițiile, obiceiurile, cadrul natural și zestrea spirituală pe care căncenii au preluat-o de la străbuni și o vor transmite posterității.
Volumul a fost lansat în cadrul asimpozionului „Serbările domeniului Cetăţii Ciceului: 100 de ani de atestare documentară a Bisericii Ortodoxe din Dumbrăveni”, de la prezidiu luând cuvântul col. (r.) dr. Constantin Gomboș , profesor Ioan Danciu ( un orator desăvârșit, un mare erudit), Cristian Iuga , și prof. Rusu Constantin – primarul comunei. Dezbaterile au fost conduse de preotul Alexandru Gherghel, un slujitor al altarului care a reușit să păstreze vie flacăra credinței la Dumbrăveni, continuând activitatea pastorală a regretatului preot paroh Gheorghe Rus.
,,Scrisă într-un stil plăcut, ușor de lecturat, monografia eclesiastică a satului Dumbrăveni se recomandă ca punct de reper și mângăiere sufletească pentru cei ce își au rădăcinileîn această localitate, dar ea este și un pas în plus pentru cei interesați în urcușultreptelor istoriei noastre bisericești și românești”, opinează prof. univ. dr. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Mereu cu zâmbetul pe buze, părintele Hognogi insuflă celor cu care vine în contact optimism, îndemnându-i pe semenii săi la smerenie și iubire. ,,Cinste căncenilor, care își păstrează credința, avându-l mereu pe Hristos în suflet!” a conchis slujitorul Domnului.
Raimond Petruț