Elevii Colegiului Naţional ,,Petru Rareş" Beclean vor să fie corigenţi la …violenţă. Prof. Liana Tudoran îi susţine (GALERIE FOTO)

Fenomenul violenței în școală constituie o problemă pe care unii o ignoră, alții o iau în râs, unii o prezintă cu patos și mândrie sub formă de poveste, alții propun reguli și regulamente, fără a ține cont uneori de victimele acestui fenomen, de cei care suferă în fiecare zi cinsecințele ample și de lungă durată ale violenței verbale sau fizice.

La inițiativa voluntarilor de la Crucea Roșie Beclean, elevii școlilor din orașul nostru au participat la un concurs numit „Corigent la violență”, desfășurat în 30 ianuarie 2013. Concursul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școală și s-a adresat tuturor elevilor care învață în Beclean.

Voluntarii de la Crucea Roșie, Dobrican Gabriel și Ciubăncan Alin au ținut primele discursuri în fața elevilor, dovedind implicare, determinare, pasiune pentru ceea ce fac, explicând importanța conștientizării faptului că o viață mai bună nu este decât rezultatul unei schimbări spre bine, iar schimbarea trebuie să se petreacă în fiecare dintre noi, nu este decât o trezire la viața adevărată în care avem prieteni pe care trebuie să îi ajutăm, avem natură pe care trebuie să o protejăm, avem tinerețe de care trebuie să ne bucurăm.

Domnul Agent Șef Alexandru Pogăcean, reprezentantul Poliției Beclean le-a prezentat elevilor consecințele unor acte de violență, iar doamna Consilier educativ Arpăștean Dorina a făcut cunoscut proiectul educativ derulat la Școala Gimnazială Grigore Silași „Împreună vom reuși”, un proiect care se derulează pe parcursul întregului an, prin colaborarea atât a elevilor cât și a părinților.  Proiectele „Ia atitudine!” și ”Oamenii de lângă noi”, desfășurate la Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean, împreună cu elevii voluntari de la Crucea Roșie se bazează de asemenea pe derularea unor acțiuni umanitare spre a aduce zâmbetul pe fețele celor bolnavi, bătrâni, singuri și triști.

Echipele participante la concurs au pregătit prezentări power- point și filmulețe pe tema violenței în școală. Fiecare prezentare a fost originală, iar mesajele transmise au creat momente prelungi de tăcere în rândul participanților la eveniment, elevi, profesori, reprezentanți ai Poliției locale. Juriul format din Prof. Haitonic Mihaela (Clubul Copiilor Beclean)- președinta juriului, Dobrican Gabriel (Crucea Roșie Beclean), Prof Sângeorzan Gabriela (Liceul Tehnologic Agricol), Consilier Educativ Arpăștean Dorina (Școala Gimnazială Grigore Silași) Instructor Educație Doroș Anamaria (Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă), Consilier Educativ Todoran Liana (Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean), Agent Șef Pogăcean Alexandru (Poliția Beclean), a apreciat îndeosebi filmulețul de prezentare al elevilor Bude Andrei, elev la Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean și Matyas Sebastian, elev la Școala Gimnazială Grigore Silași. Cu un mesaj cutremurător și o interpretare apropiată de real a unor secvențe de violență posibile în școală, precum și a consecințelor acestora, filmulețul le-a adus celor doi elevi bucuria de a fi desemnați câștigători.

Echipa „Best friends” coordonată de doamna profesoară Șanta Silvia a realizat o altă prezentare interesantă. Cu emoție, entuziasm și implicare, elevele de gimnaziu Muszi Andreea, Bugnar Andreea și Băban Ioana au dovedit o bună cunoaștere a pshihologiei elevului și a ceea ce poate pune în pericol fericirea și buna dispoziție a copiilor.

De inițiativă, spirit de echipă, colaborare și creativitate au dat dovadă și elevii Benche Andreea, Pop Moldovan Victoria și Mărginean Adrian din echipa „Floare de colț”, de la Liceul Tehnologic Agricol. Deși sunt liceeni și poate pentru mulți elevi de vârsta lor a fi violent înseamna a fi ”cool”, ei au dorit să fie altfel, să dea un exemplu de bună practică, participând la acest concurs cu o prezentare interesantă, având ca mesaj îndemnul „Nu fi indiferent!”.

Echipa „Smiley” formată din Balasz Anamaria, Rus Dumitru, Rezmuves Răzvan de la CSEI Beclean, sub îndrumarea asistentului social Kozics Timea a prezentat felul în care „ putem crea împreună o lume care să aparțină tuturor”, fiind încrezători în forțele proprii, dar atenți la reacțiile, dorințele și așteptările celor din jurul nostru.

Mezinele concursului au fost elevele din clasa a IV-a de la Școala Gimnazială Grigore Silași:  Forrai Diana, Lup Naomi, Țărmure Rahela Sanuca, Prunean Andreea.  Echipa formată de ele, „Împotriva violenței”, a fost apreciată atât de profesori cât și de elevii mai mari, care au primit o lecție frumoasă de la colegii lor din clasa a IV-a, despre felul în care unii copii pot fi afectați de limbajul agresiv al colegilor lor.

În timp ce juriul a deliberat, voluntarii de la Crucea Roșie au prezentat un film cu activitățile derulate de ei în cadrul acestei organizații, făcându-le cunoscute elevilor și alte activități pe care și le-au propus spre realizare în continuare, lansând totodată o invitație celor care doresc să se implice, celor cărora le pasă. Pentru mai multe informații se poate vizita pagina:

Fiecare echipă participantă a primit câte o diplomă din partea organizatorilor.

Activitatea inițiată de reprezentanții organizației Crucea Roșie a fost apreciată de elevi și de profesori, având un impact pozitiv asupra tuturor.

 

 

Prof. Liana TODORAN

Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean

 

 

 

 

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole