Pentru ca producatorii au cerut ca fructele care vor fi distribuite in cadrul programului ,,Marul la scoala” sa fie mai mici, adica in loc de 110 grame, greutatea unui fruct livrat sa scada la 100 de grame, iar Guvernul a aprobat aceasta solicitare de putin timp, elevii din scolile bistritene mai de asteptat pana in 2013 pentru a primi aceste fructe. Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud cauta o firma de la care sa cumpere fructele, iar bugetul alocat pentru programul „Marul la scoala” este de circa 440.000 de lei in. Cei 28.462 de elevi din clasele I – VIII vor primi timp de 89 de zile, pe langa cornul si laptele proverbial si cate un mar.
Merele vor ajunge in scolile din Bistrita abia in anul 2013, asta deoarece licitatia pentru stabilirea firmei care sa le distribuie va avea loc abia in 9 ianuarie, anul viitor. Producatorii dau vina pe seceta care a determinat o productie mai slaba atat cantitativ, cat si calitativ. In septembrie, Asociatia cultivatorilor de mere din Transilvania cerea autoritatilor care organizeaza licitatii pentru furnizarea de mere elevilor si prescolarilor sa reduca standardele si sa accepte ca fermierii sa distribuie si mere mai mici, din cauza secetei care a afectat productia. Productia de mere a fost mai mica, in Bistrita-Nasaud, in medie cu 50 la suta, comparativ cu anul trecut, motiv pentru care pomicultorii au cerut autoritatilor sa accepte ca in scoli, prin programul guvernamental, sa poata fi furnizate si mere mai mici cu 20 de grame fata de standardele impuse. Guvernul a acceptat cererile pomicultorilor, dar prea tarziu pentru organizarea licitatiilor. Ultima rectificare bugetara, aprobata in sedinta de Guvern, a adus judetului Bistrita-Nasaud 11,981 milioane lei. Banii alocati de Guvern vor fi folositi pentru plata salariilor cadrelor didactice, pentru drepturile asistentilor personali, pentru arieratele autoritatilor locale, dar si pentru finantarea programului ,,Cornul si laptele”, in cuantum de 160.000 lei. Cat despre mere… ,,mere” si asa!
Cinci mere frumoase!
Cand vine vorba de pretentii, romanii sunt cei mai iscusiti in a le formula. Astfel, elevilor trebuie sa li se distribuie mere care sa respecte anumite conditii: fructele trebuie sa fie spalate, intregi, sanatoase si sa aiba greutatea minima de 100 de grame bucata. De asemenea, acestea nu au voie sa fie mai scumpe de 0,37 lei/zi pentru un singur elev. Ofertantii trebuie sa depuna la dosar o declaratie care sa contina informatii privind numarul de mijloace de transport, cu dotarile necesare pentru a putea transporta fructe, sau contract de inchiriere pentru mijloacele de transport necesare, insotita de un document de inregistrare a mijloacelor de transport de produse alimentare de origine non-animala, emis de Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, o autorizatie sanitara pentru mijloacele de transport cf OMS 1030/ 2009. Aceste documente trebuie sa ateste conformitatea loturilor de mere cu legislatia pentru siguranta alimentelor in vigoare: buletine de analiza eliberate de laboratoare acreditate conform ISO EN 17025 pentru metale grele (cadmiu si plumb), reziduuri de pesticide: organofosforice, organoclorurate, si piretroizi de sinteza. Se accepta orice alte probe sau dovezi prezentate de operatorul economic , in masura in care probele/ dovezile prezentate confirma asigurarea unui nivel corespunzator al calitatii. In concluzie, merele trebuie sa fie frumoase, cinstite, dar nu sunt …devreme la scoala.
An de an, licitatiile pentru lapte, corn si mere sunt organizate cu intarziere in Bistrita-Nasaud
Nici licitatiile pentru programul ,,Cornul si laptele” nu au fost demarate la timp in ultimii ani. De altfel, in 2012, licitatia pentru distributia in scoli a produselor de panificatie a avut loc abia in 28 august a.c., deoarece societatile care au obtinut contractele anterioare au primit avize negative pentru ca au furnizat produse de proasta calitate. Acestea nu au mai avut dreptul de a se inscrie la licitatia pentru anul scolar 2012-2013. Deci, si in acest caz ,,s-a pornit la drum” cu intarziere. Pentru ,,cornuletul cu lapte si mar” au fost alocati 437.461 de lei. Cu acesti bani cei 28.462 de elevi din clasele I – VIII vor primi timp de 89 de zile, pe langa corn si lapte si cate un mar.
CJ BN a depus abia in 4 decembrie oferta pentru distributia merelor in scoli
In baza ofertei publicate pe SEAP (numar invitatie: 340510/05.12.2012), Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a depus o oferta pentru furnizarea si distributia merelor pentru elevii din clasa pregatitoare si clasele I-VIII, care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat pentru anul scolar 2012- 2013. Valoarea estimata, asa cum am precizat anterior, este de 437. 461 RON. Tot in oferta sunt precizate si conditiile de participare la aceasta licitatie: ,, Cuantumul garantiei de participare este de: lot 1- 3.200 lei;lot 2 -1.280 lei;lot 3- 1240 lei;lot 4- 1.375 lei; lot 5-780 lei; Depunerea garantiei de participare este obligatorie. Garantia trebuie sa fie irevocabila si va fi depusa separat de plicul care contine oferta, in original. Garantia de participare trebuie sa fie valabila cel putin 90 de zile (in conformitate cu perioada de valabilitate a ofertei) de la termenul limita de primire a ofertelor si va fi emisa in favoarea autoritatii contractante, pentru suma specificata. Garantie de buna executie – Valoarea garantiei de buna executie este de 10 % din valoarea contractului fara TVA. Garantia de buna executie se poate constitui prin oricare din modalitatile prevazute la art. 90 alin 1- 3 din HG 925/ 2006.Autoritatea contractanta are dreptul de a emite pretentii asupra garantiei de buna executie, oricand pe parcursul indeplinirii contractului, in limita prejudiciului creat, in cazul in care contractantul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contract. Restituirea garantiei de buna executie se face in conformitate cu prevederile art. 92 din HG 925/2006.” Data limita de depunere a ofertelor este 09.01.2013.ora 09:00, iar data si ora deschiderii ofertelor 09.01.2013, ora 10:00.
Problema depozitarii merelor in scoli, una cat se poate de sensibila
De prea putine ori se fac controale pentru a verifica daca in scolile de pe raza judetului merele sunt depozitate corespunzator. De fapt, cadrul didactic responsabil cu distribuirea fructelor nu are cum sa impiedice putrezirea merelor, in conditiile in care nu are un spatiu adecvat, iar firmele aduc la scoala mere pentru o saptamana intreaga (in special in mediul rural). Dar… pana in ianuarie anul viitor, aceste carente se pot remedia. Avem speranta ca macar acest aspect nu va fi amanat. Cine are urechi de auzit sa auda!
Raimond Petrut