Excelenţa are un nume: Rareş Buhai, ,,copilul de aur al informaticii”

Deşi a caştigat o sumedenie de medalii de aur, doar in acest an obţinand prima poziţie la Olimpiada Internaţionala Pluridisciplinara Tuymaada din Rusia, la Olimpiada Balcanica de Informatica de la Belgrad şi locul 26 la Olimpiada Internaţionala de Informatica din Italia, Rareş Buhai este un copil modest, de un bun simţ ieşit din tiparele societaţii actuale.Se pregateşte cinci ore in fiecare zi şi spune ca este indragostit de programarea computerizata inca din clasa a V-a. De altfel, performanţele obţinute i-au adus lui Rareş Buhai renumele de ,,copil de aur al informaticii romaneşti”


Maestrul calculatoarelor nu are… fiţe


Colegii spun despre Rareş spun ca acesta nu se mandreşte niciodata cu performanţele sale. Mai mult este un copil cu un comportament extrem de civilizat, un bun coleg şi un caracter deosebit, iar performanţele obţinute nu l-au determinat sa nu ramana cu picioarele pe pamant. ,,Ne cunoaştem de şase ani şi va pot spune ca este un copil de nota 10, care se ştie distra, care face boacane, deşi are o minte sclipitoare, iar performanţele lui ma lasa fara cuvinte. Şi…inca ceva: Rareş nu are fiţe” a declarat Patricia Lorinţiu. Colega sa, Alexandra, spune: ,,E mult prea modest pentru lumea in care traieşte,. El nu iese in faţa sa spuna «Uite, eu sunt Rareş, Buhai! Eu sunt campion». Chiar cei care il pregatesc afirma ca succesul nu ,,i s-a urcat la cap. Au fost situaţii chiar la lotul naţional in care copiii ajunşi la un moment nivel cred, la un moment dat, ca profesorul nu e la fel de important şi ca nu trebuie sa ii mai ghideze pregatirea şi am vazut destule eşecuri din aceasta cauza. Rareş ştie sa colaboreze cu profesorul”.
Olimpiada Internaţionala de Informatica din Italia, cel mai greu concurs pentru Rareş ,,A fost cel mai greu concurs la care am participat pana acum, mult mai greu decat balcaniada şi olimpiada pluridisciplinara din Rusia. S-au dat la concurs şase probleme şi au fost doua zile de concurs, in fiecare dintre ele am avut de rezolvat trei probleme”, spune Rareş. Clasandu-se pe locul 26, Rareş Buhai s-a incadrat pe poziţiile care sunt recompensate cu medalia de aur.
Cine se afla in spatele performanţelor lui Rareş
Profesorii de informatica Constantin Galaţan şi Silviu Candale, dirigintele lui Rareş, sunt şi antrenori ai lotului naţional de informatica. Ultimul menţionat spune despre Rareş: ,,In mod evident ca se diferenţiaza de ceilalţi elevi. Sunt lucruri din domeniul informaticii pe care el ştie de ani de zile!”. In schimb, profesorul Galaţan il descrie mult mai plastic pe ,,olimpicul de aur”: ,,Ce inţelegem printr-un olimpic? Ca undeva, inauntru, arde o flacara şi flacara aceasta, Rareş intr-adevar o are aprinsa. Vorbim de determinare, de pasiunea pe care trebuie sa o aiba un copil pentru performanţa tocmai ca sa poata depaşi limitele fizice la un moment dat. De asemenea, mai sunt alte calitaţi pe care Rareş le are. Sunt mulţi copii inteligenţi, dar trebuie sa se adune in aceeaşi persoana mai multe calitaţi decat inteligenţa. Trebuie sa-şi descopere placerea de a munci, acea bucurie calma a muncii, sa rezolvi o problema, sa-ţi iasa, acele mici bucurii care insumate la sfarşitul zilei, iţi dau curajul sa incepi o noua zi de munca”.

Primul roman care a obţinut aurul in clasa a IX-a
Conform spuselor ,,antrenorilor” sai, Rareş e primul roman din intreaga istorie a competiţiilor internaţionale care a obţinut medalie de aur in clasa a IX-a. ,,Nu e imposibil sa se obţina performanţa la nivel naţional daca pregatirea incepe in clasa a IX-a. Nu e imposibil, dar este foarte greu. In clasa a IX-a vin copii care s-au jucat in şcoala generala pe calculator, dar niciunul nu ştie sa programeze şi, in cateva luni de zile, pana incepe prima etapa a olimpiadei, cea judeţeana, este foarte greu, aproape imposibil, sa ii aduci la nivelul cerut şi sa faca faţa” a declarat profesorul Galaţan.
Rareş Buhai – ,,marca inregistrata”
Conducerea instituţiei de invaţamant unde studiaza Rareş Buhai s-ar putea folosi in viitor de numele sau pentru obţinerea unor finanţari de la ministerul de resort, in ideea reabilitarii cladirii. Profesorul Constantin Rus, directorul Colegiului Naţional ,,Liviu Rebreanu”, a declarat: ,,Voi incerca sa discut cu Rareş Buhai sa-mi fie alaturi ca sa cerem Ministerului Educaţiei Naţionale, Guvernului  sa reabilitam aceasta cladire şi sa transformam anul acesta laboratoarele de informatica , in numele premiului obţinut de Rareş, la standardele naţionale de la liceele mari (…)Voi cere, folosindu-ma de premiul uriaş obţinut de Rareş şi de performanţa colegilor mei, sa facem un centru de informatica”.
Ministerul nu l-a premiat pentru rezultatele obţinute anul trecut!


Profesorul Constantin Galaţan, cel care il pregateşte pe Rareş a declarat, in cadrul unei conferinţe de presa, ca astfel de performanţe trebuie rasplatite pe masura, dar cei care trebuie sa o faca ,,se cam fac ca ploua”. ,,Rareş nu şi-a primit premiul pe anul trecut şi pe acum doi ani, dar speram, ca macar pentru anul acesta premierea se va face. Ministerul  premiaza şi profesorii pregatitori odata pe an. Ministerul acorda burse de merit lunare care conteaza foarte mult pentru ca mulţi olimpici nu sunt copii de bani gata”, a spus profesorul Galaţan. Cat despre comunitatea locala: ,,ar trebui sa-l recompenseze pe Rareş Darius Buhai pentru cele trei medalii de aur caştigate anul acesta. Aşa cum am citit in presa ar trebui cel puţin la nivelul la care l-a premiat pe halterofilul Razvan Martin, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice, şi care a primit 120.000 de lei premiu de la Consiliul Local Bistriţa şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Nasaud.”
,,Nu vreau sa fiu catalogat ca geniu. Ma numesc simplu: Rareş Buhai”


Il vezi trecand timid pe culoarele Colegiului Naţional ,,Liviu Rebreanu” şi nu ai banui ca in spatele privirii blande se ascunde un adevarat imblanzitor al programarii. Spune, cu tremur in glas, ca ar vrea sa ramana in Romania, pentru ca este roman, dar, pe de alta parte, este conştient ca universitaţile din strainatate i-ar oferi alte condiţii. ,,Probabil aş alege Statele Unite sau Marea Britanie, dar pana atunci mai este!” Indiferent ce drum ar alege Rareş Buhai, este al nostru, al bistriţenilor şi trebuie sa il tratam cu tot respectul. A spus ca este pasionat şi de chitara. La intrebarea reporterului  Transilvania News ,,Cum sa te numesc atunci programatorul-artist sau artistul-programator?”, Rareş a raspuns: ,,Spuneţi-mi simplu: Rareş Buhai”.

Raimond Petruţ

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole