Iatǎ cǎ am ajuns sǎ o traim și pe asta! Parlamentul nostru mult iubit și prea-reprezentativ a votat, pe furiș, o modificare a Codului Penal. Prin aceasta, parlamentarii, președintele și alți demnitari ai țǎrii nu mai sunt considerați funcționari publici, deci nu vor mai rǎspunde ȋn fața ANI și DNA. Analizȃnd prin prisma ridicolului situației, parlamentarii sunt plǎtiti din bani publici, primesc masinǎ, șofer, pazǎ, cazare și alte facilitǎți din bani publici, dar nu vor mai rǎspunde ȋn fața legii ca funcționari publici!
Trebuie sǎ recunosc cǎ sunt impresionat de capacitatea USL de a despotiza aceastǎ țarǎ, pǎstrȃnd-o ȋn același timp “democraticǎ”. Ultima datǎ cȃnd hoția publicǎ a fost instituționalizatǎ și adusǎ practic ȋn legalitate a fost sub domnia fanarioților. Probabil ca mulți dintre aceștia au ramas, dupa jaf, ȋn Țǎrile Romȃne și și-au transmis, genetic sau funcțional, apetența spre subjugare și hoție actualilor guvernanți!
Ȋntrucȃt sunt sigur cǎ se vor gǎsi, ȋn perioada urmatoare, reprezentanți ai USL care vor da argumente pentru aceastǎ modificare, dați-mi voie sǎ le anticipez și sǎ le demontez aici:
1. Statutul funcționarului public este ȋnvechit. Pǎi atunci de ce nu au modificat cu totul legea funcționarului public, nu doar capitolele din Codul Penal care se refereau la funcționarii publici?
2. Stim cu toții cǎ, ȋn general, oamenii din administrație și parlamentarii sunt corupți. Unul dintre efectele noii legi este inexistența stǎrii de infracțiune pentru un prejudiciu ( hoție ) de pȃnǎ la 500 000 de euro. Adicǎ, dacǎ un demnitar e prins cǎ a furat 450 000 de euro și prejudiciul este recuperat, acel demnitar scapǎ doar cu o amendǎ! Sunt curios ce USL-ist va ȋncerca sǎ mǎ convingǎ de oportunitatea acestui aspect, ȋn condițiile unui stat putred de corupt precum Romȃnia. Oricum avem hoție generalizatǎ ȋn administrație; dacǎ de acum, hoțiile din administrație nu vor mai fi pedepsite cu ȋnchisoarea, ce jenǎ vor mai avea aleșii sǎ-și pǎstreze mȃna ȋn propriul buzunar?
3. S-a desființat practic noțiunea de “conflict de interese”! Sǎ vedeți de acum cozi la Registrul Comertului pentru ȋnființarea de firme de cǎtre soțiile, copiii și celelalte rude ale celor 600 de parlamentari plus cele cȃteva mii de aleși locali din țarǎ. Dacǎ crede cineva ca va mai avea vreo șansǎ sa facǎ afaceri cinstite cu statul fǎrǎ sǎ fie rudǎ de politician sau prieten cu aceștia, se ȋnșealǎ amarnic!
Sentimentul de jaf organizat este frapant! Comisia juridicǎ( cea din care a fǎcut parte și infractorul Becali ) se reunește luni noaptea (!) pentru a pregǎti adoptarea acestor modificǎri, prin vot, marți. Ieri este scos de pe ordinea de zi un proiect controversat de lege și este introdus ȋn schimb acesta. Culmea, pentru alte proiecte nu s-a gǎsit cvorum – acesta a fost mai special! Votul pentru este asigurat ȋn proporție de 99% de deputații USL si UDMR si, parțial, PP-DD.
Ȋntrucȃt a fost singurul deputat din județul nostru care a votat pentru, ȋi solicit public pe aceastǎ cale domnului Daniel Suciu sǎ explice publicului bistrițean oportunitatea și necesitatea adoptǎrii acestei legi care va permite hoția organizatǎ ȋn mediul administrativ!
Francisco de Goya spunea cǎ “Somnul ratiunii naște monștri”. Adaptat Romȃniei, putem spune ȋnca o datǎ cǎ “somnul electoratului naște hoți!”
Gavrilă Urs, președinte Forța Civicǎ, organizaţia Bistrița-Nǎsǎud