Bistriţa-Năsăud nu a făcut notă discordantă cu restul judeţelor din ţară, în ceea ce priveşte rezultatele dezastruoase de la examenul de Bacalaureat. Astfel, doar 41,57% dintre liceenii bistriţeni care au susţinut examenul de maturitate au reuşit să promoveze.
Mai exact, 1.287 de elevi din judeţ au luat Bac-ul, dintr-un total de 2.633 de candidaţi.
În Bistriţa-Năsăud nu a fost obţinută nicio medie de 10.00, dar 132 de absolvenţi de liceu au luat medii între 9 şi 9,99.
La Grupul şcolar Agricol Bistriţa, din 279 de candidaţi doar patru au reuşit să obţină o medie peste şase.
La Grupul Şcolar Sfânta Maria (18 înscrişi), Grupul Şcolar Lechinţa (44 înscrişi), Liceul Petru Rareş Bistriţa (9 înscrişi) şi Liceul particular Henri Coandă Feldru (un candidat), rata de promovare a fost zero, niciunul dintre candidaţi nereuşind să obţină media de trecere.
Cea mai mare rată de promovare s-a înregistrat la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, unde 93,75% din cei 177 de candidaţi au fost declaraţi admişi. Tot la CNLR s-a înregistrat şi cea mai mare medie – 9,96.
Modificarea bacalaureatului ar fi posibilă din toamnă, întrucât mai multe schimbări la Legea educaţiei, inclusiv cea în acest sens, se află deja în Senat, care este for decizional, a declarat noul ministru al Educaţiei, Ecaterina Adronescu, marţi, în prima zi din al treilea mandat la învăţământ.
„Modificarea bacalaureatului ar fi posibilă chiar din această toamnă. Avem Legea educaţiei în Senat, acesta este for decizional pentru Legea educaţiei. Astfel că, dacă vom decide modificarea bacalaureatului, acest lucru s-ar putea produce din toamnă”, a spus Andronescu, la preluarea mandatului de la Liviu Pop.
Raimond Petruţ