Ion Moise s-a mutat la stele

Unul dintre cei mai iubiți și spreciați jurnaliști bistrițeni s-a desprins din tumultul steril al frământărilor cotidiene și s-a ascuns într-o stea. După 74 de ani de existență pământeană, Ion Moise a decis, în generozitatea-i proverbială, să ne spună ,,La adio!” Maestre, Dumnezeu să vă dea odihna vehnică! Redacțiiile Transilvania News- Bistrița-Năsăud, Sălaj, Maramueș, Satu-Mare, Cluj, Alba-Iulia și  Hunedoara transmit condoleanțe familiei îndoliate.

Președintele C.J. Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a ținut să transmită un mesaj de condoleanțe:

,,În memoria domnului Ion Moise, fondator al cotidianului ”Răsunetul”.

Este o pierdere pentru viața culturală a municipiului Bistrița, trecerea în neființă a poetului și ziaristului Ion Moise. Mentor al cenaclului ”George Coșbuc” și fondator al cotidianului ”Răsunetul”, Ion Moise și-a pus amprenta peste generații întregi de jurnaliști și poeți bistrițeni.

Orice cuvinte sunt acum de prisos pentru familia îndoliată, dar sper că prin exprimarea compasiunii față de aceștia, durerea pierderii unui om drag va fi mai usor de suportat.

Transmit pe această cale, în numele instituției Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și a tuturor prietenilor și cunoscuților, sincere condoleanțe familiei îndoliate.

Dumnezeu să îl odihnească în pace,

Emil Radu Moldovan

Președinte,

CONSILIUL JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD”

Ion Moise s-a născut la 14 mai 1938 în Târgu-Mureş. A învăţat la liceul „Alexandru Papiu Ilarian” din Reghin şi la Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, după care a lucrat ca profesor la Vişeul de Sus (judeţul Maramureş), a fost jurnalist la „Ecoul”, bibliotecar şi iarăşi jurnalist la „Răsunetul”, de unde s-a pensionat. A făcut parte din redacţia ziarului literar „Minerva”, înfiinţată de Lucian Valea, şi din cea a revistei „Mişcarea literară”, a condus decenii cenaclul literar „George Coşbuc” de pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor şi a fost un foarte important animator cultural pentru Bistriţa, consacrând mare parte din energia sa organizării sărbătorilor dedicate scriitorilor George Coşbuc, Liviu Rebreanu şi altor manifestări culturale, ca de pildă „Mărul de Aur”. Vocaţia sa a fost cea de scriitor de proză, de romane; a publicat „Orologiul” în 1982, apoi „Numai cu tine, omule!”, „Ploaia nopţii de iunie” şi „Ochiul dragonului”, apărut în două ediţii româneşti şi una în traducere franţuzească, roman foarte bine primit, datorită puterii scriitorului de a recrea atmosfera evului mediu în care a trăit Vlad Ţepeş. A scris cu rară aplicaţie critică literară de întâmpinare, fiind un om generos, preocupat de valorificarea a ceea ce are pozitiv textul şi autorul, i-a încurajat şi promovat pe mulţi dintre scriitorii de la „George Coşbuc”.

Ion Moise va fi înmormântat marţi, slujba începând de la ora 13.00, la Capela de pe strada Tărpiului.

Redacția Transilvania News transmite condeleanțe familiei îndoliate.

 

 

Raimond Petruț

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole