ISU B-N: „F.O.C. – Flăcările omoară copii ”

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a lansat, la nivel naţional, o campanie de informare în domeniul apărării împotriva incendiilor, care are ca obiectiv principal reducerea numărului de incendii la locuinţe şi implicit al victimelor din rândul copiilor.Având la bază statistici care arată că, în ultimii doi ani şi jumătate, peste 1.260 de persoane au fost victime ale incendiilor, dintre care 152 au fost copii (57 au decedat), iar cele mai multe incidente au fost provocate de improvizaţii ori de utilizarea defectuoasă a mijloacelor de încălzire şi a instalaţiilor electrice, IGSU şi-a propus să conştientizeze cetăţenii asupra riscurilor la care aceştia se expun dacă nu cunosc şi nu respectă regulile de siguranţă privind utilizarea surselor de energie.

Campania se va desfăşura până în luna martie 2013, având ca scop conştientizarea adulţilor în legătură cu pericolele la care sunt expuşi copiii şi informarea asupra principalelor surse de incendii (mijloace de încălzire, instalaţii electrice, coşuri de fum). Grupul ţintă este format din reprezentanţi legali ai copiilor (părinţi, bunici, asistenţi sociali etc.) iar grupurile secundare sunt copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Această campanie a fost structurată în două părţi: prima parte, septembrie – octombrie 2012, conştientizarea asupra pericolului la care sunt expuşi copiii, iar a doua parte, octombrie 2012 – martie 2013, va fi concentrată pe informarea privind principalele surse de incendii.

,,La nivelul judeţului Bistriţa – Năsăud, în acest an, nu au fost înregistrate victime din rândul copiilor, însă, din cauza jocului copiilor cu focul, în gospodăriile cetăţenilor judeţului Bistriţa – Năsăud, au izbucnit mai multe incendii, care au pus în pericol atât viaţa copiilor, cât şi locuinţele şi bunurile din gospodării. Este o tragedie atunci când incendiul lasă în urma lui victime din rândul copiilor. Acest lucru este determinat de faptul că adulţii nu-i învaţă sau nu-şi supraveghează suficient copiii, aceştia neştiind cum să procedeze în cazul izbucnirii unui incendiu. De aceea, în perioada septembrie-octombrie, I.S.U. Bistriţa a identificat noi parteneri pentru derularea campaniei şi a încheiat acorduri de colaborare cu numeroase instituţii, în vederea diseminării informaţiilor unui număr cât mai mare de cetăţeni, urmând ca, în perioada octombrie 2012 – martie 2013, să desfăşoare diferite activităţi de informare preventivă, având ca obiective de comunicare cunoaşterea cauzelor de incendiu şi a modului de prevenire a acestora la locuinţele individuale şi multifamiliale, dar şi importanţa educaţiei anti-incendiu în familie. Specialiştii I.S.U. „Bistriţa” consideră că, este imperios necesară schimbarea atitudinii părinţilor în ceea ce priveşte subiectul „foc-chibrituri-brichetă”, copiii trebuind să cunoască, încă de mici, pericolele utilizării focului în activităţile casnice, astfel încât, să nu mai constituie o fascinaţie pentru aceştia. De asemenea, este foarte importantă supravegherea copiilor şi asigurarea condiţiilor de securitate în locuinţă, în special în lipsa părinţilor” spune plt. Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud.

Pentru a atenţiona părinţii în ceea ce priveşte riscurile la care îşi expun copiii, lăsându-i nesupravegheaţi, I.S.U. „Bistriţa” solicită, posturilor locale de radio şi tv, difuzarea spoturilor audio şi video, realizate de către IGSU în acest scop.

Recomandari

Alte Articole