Mihai Sărmășan: Referendumul, o cheltuială inutilă

Astăzi, Consiliul Local al municipiului Bistriţa este convocat în şedinţă extraordinară cu un singur punct pe ordinea de zi şi anume dezbaterea unui proiect de hotărâre privind aprobarea organizării unui referendum local în vederea consultării cetăţenilor municipiului Bistriţa cu privire la probleme de interes local, în data de 29 septembrie 2013.



În motivarea convocării acestei şedinţe extraordinare, argumentul principal invocat de către primarul municipiului, iniţiatorul proiectului de hotărâre, constă în urgenţa determinată de necesitatea aprobării Planului Urbanistic General al municipiului şi a Regulamentului aferent. Ca de fiecare dată, când la prima strigare de dezbatere a unor proiecte , nu se întâmplă ceea ce îşi doreşte primarul municipiului, acesta ne obişnuieşte cu o convocare ulterioară a unei şedinţe extraordinare de Consiliu Local.

Este si cazul şedinţei de astăzi, cand primarul municipiului insistă cu organizarea unui referendum pe tema realizării „construcţiei în municipiul Bistriţa, din fonduri europene, a variantei ocolitoare Bistriţa – Sud” şi „menţinerea ca zonă pietonală a străzii Liviu Rebreanu”. Amintesc faptul că la şedinţa din 14 August 2013, grupul consilierilor PDL prin liderul Gheorghe Tuţă şi-a exprimat un punct de vedere prin faptul că organizarea unui astfel de referendum nu îşi are rostul în contextul actual, ulterior grupul PDL părăsind lucrările şedinţei în semn de protest faţă de comportamentul celor care au condus şedinţa de Consiliu Local.

Faptul că municipiul Bistriţa are nevoie de o centură ocolitoare suntem cu toţii de acord, dar nu putem fi de acord cu modul tendenţios în care este pusă întrebarea din proiectul de hotărâre şi nu putem fi de acord nici cu un cu un traseu al centurii care să treacă prin pădurea Codrişor. În plus varianta de traseu propusă şi susţinută de primarul municipiului este ilegală, deoarece trece prin intravilanul localităţii, iar o mare parte din traficul de tranzit prin municipiul Bistriţa va trece pe actualul traseu (Viişoara – Str.Libertăţii – Bd.Independenţei – Bd.Republicii – Str.1 Decembrie – Calea Moldovei -Unirea pentru autoturisme, autocare, trafic de marfă uşoară şi Viişoara -Drumul Cetăţii – Unirea pentru TIR-uri).

Afectarea directă a multor proprietăţi din zonă, poluarea excesivă, pericolul de eroziuni, alunecările de teren şi faptul că nu se mai poate realize extinderea zonei de agreement Parcul municipal spre Pădurea Codrişor, proiect aprobat prin PUZ „Zona de agrement Râul Bistriţa-Dealul Codrişor”, sunt doar câteva argumente pentru care traseul centurii prin pădurea Codrişor nu este unul fezabil.

Întrebarea referitoare la deschiderea circulaţiei rutiere pe pietonalul Liviu Rebreanu este una lipsită de sens, mai ales în contextul în care în urmă cu două săptămâni municipalitatea a semnat un contract care prevede modernizarea şi regenerarea centrului istoric al Bistriţei. Probabil, de această dată, majoritatea USL-PPDD-UDMR din Consiliul Local Bistriţa va fi prezentă cu toţi consilierii la şedinţă, astfel că proiectul de hotărâre să poată să treacă, dacă va trece, cu majoritatea consilierilor în funcţie si astfel, să nu mai avem parte de majorităţi necesare aprobării unui proiect de hotărâre în funcţie de numărul celor care participă sau lipsesc de la o şedinţă, aşa cum s-a întâmplat la ultima şedinţă din luna august, când s-a încercat ca hotărârea să poată fi adoptătă cu majoritatea numărului consilierilor prezenţi.

Punctul de vedere al consilierilor PDL rămâne acelaşi şi la şedinţa de astăzi, considerăm că organizarea unui referendum reprezintă o cheltuială inutilă în acest moment, iar cheltuirea banului public ar trebui să se îndrepte spre cu totul şi cu totul alte priorităţi ale municipiului Bistriţa.

Mihai SĂRMĂŞAN, consilier municipal PDL

Recomandari

Alte Articole