Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Bistriţa” al județului Bistriţa – Năsăud a desfășurat, astăzi, 26 martie, începând cu ora 11.30, în oraşul Năsăud, bulevardul George Coşbuc, un exercițiu tactic complex cu forţe şi mijloace în teren.
Conform scenariului de desfășurare, în urma unui accident rutier dintre un autobuz şi un autoturism, au fost înregistrate 15 victime. Numărul mare de victime a atras după sine necesitatea aplicării Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Bistriţa Năsăud. Au fost alocate, progresiv, șapte echipaje de intervenţie din cadrul modulului SMURD, cu trei echipaje de prim ajutor, un echipaj de terapie intensivă mobilă şi două echipaje cu autospeciale de lucru cu apă şi descarcerare, autospeciala de descarcerare grea cu postul medical avansat şi două autosanitare din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, alături de personal medical specializat în medicina de urgenţă, medici şi asistenţi, din cadrul UPU – S.M.U.R.D. Bistriţa – Năsăud – Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
Asigurarea climatului de ordine publică a fost realizată de un echipaj al jandarmilor năsăudeni, iar circulaţia rutieră a fost restricţionată, pe un sens de mers, cu sprijinul echipajelor aparţinând Poliţiei Oraşului Năsăud.
S-a acţionat, în paralel, pentru lichidarea incendiului izbucnit în urma coliziunii dintre cele două vehicule şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă victimelor în funcţie de gravitatea leziunilor suferite. Victimele au fost extrase din habitaclurile autovehiculelor astfel încât manevrele întreprinse să nu conducă la agravarea leziunilor. A fost realizată o evaluare primară a victimelor, iar apoi acestea au fost extrase din autobuz şi autoturism, ulterior fiind transportate în punctul medical avansat care a fost amplasat în imediata apropiere a locului producerii accidentului.
Principalele obiective ale exercițiului au fost: verificarea concepţiei de acţiune în cazul producerii unei catastrofe rutiere şi modul de aplicare a procedurii în astfel de situaţii, alături de organizarea în teren a cooperării cu forţele participante la intervenţie, managementul unitar al tuturor structurilor implicate, antrenarea forțele participante, verificarea modului de alocare a resurselor, deplasarea până la locul solicitării, amplasarea tehnicii de intervenţie şi acordarea asistenţei medicale a tuturor victimelor implicate în accident.