Peștera Tăușoare este deschisă doar turismului speologic

Ţinând cont de materialele publicate în mass-media referitoare la noile schimbări în regimul de vizitare a Peşterii Izvorul Tăuşoarelor, considerăm că este necesar să venim cu câteva clarificări.Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor este sit de importanţă comunitară ROSCI0193 şi arie naturală protejată, înclusă în situl de importanţă comunitară. Ea este parte a reţelei europene Natura 2000, având ca scop protejarea populaţiilor de chiroptere care habitează în acest cavernament.


Activitatea din aria protejată este supusă prevederilor legale şi este reglementată de Regulamentul sitului de importanţă comunitară ROSCI0193, publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr.160 din 26.03.2013.
Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, în calitate de custode al ariei protejate, şi-a luat angajamentul să aplice măsuri pentru conservarea speciilor şi habitatelor de interes naţional şi comunitar, precum şi să asigure o protecţie eficientă a ariei protejate şi a valorilor patrimoniului natural.
În conformitate cu prevederile Regulamentului de funcţionare, activităţile speologice permise în aria protejată sunt următoarele:
1. Activităţi ştiinţifice, didactice şi de documentare;
2. Activităţi speologice explorative;
3. Activităţi ecologice;
4. Activităţi turistice speologice specializate.

Taxa de vizitare care a fost aprobată de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi care are avizul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice se referă strict la activităţile turistice speologice specializate. Regulamentul ariei protejate prevede că vizitele nu pot fi mai mult de două pe lună, în echipe de maxim 10 speologi. De asemenea, pe perioada septembrie-aprilie, vizitele vor fi întrerupte, pentru a proteja coloniile de chiroptere care folosesc peştera ca habitat de hibernare. Aceste restricţii au fost prevăzute pentru a nu depăşi, prin activitatea antropică, suportul de mediu al sistemului cavernicol. Este vorba, aşadar, de maxim 120 de turişti speologi pe an.
În conformitate cu acelaşi regulament, turiştii speologi vor trebui să fie echipaţi cu echipament speologic individual (salopete, subcombinezoane, căşti speologice etc.), vor trebui să fie instruiţi înainte de intrarea în cavernament cu privire la protecţia personală, măsuri de prim ajutor în caz de accident speologic, măsuri de alertă şi prealertă, asumarea răspunderii personale, norme de comportament speologic, şi vor semna fişele de instructaj.

Deoarece materialele apărute în mass-media au lăsat impresia că Peştera Tăuşoarelor a fost deschisă turimului de masă, menţionăm prevederile legale care reglementează accesul în aria protejată şi subliniem faptul că nu se poate vorbi de turism de masă în această arie protejată.
La ora actuală, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, aplică un proiect numit „Sistem de management eficient al sitului de importanţă comunitară şi ariei de interes naţional Peştera Tăuşoare”, care prevede o multitudine de activităţi de cercetare ştiinţifică a mediului fizic şi a mediului biotic din aria protejată. La finalul acestui proiect, în urma cuantificării datelor obţinute de oamenii de ştiinţă angrenaţi în studiile în curs, vom fi capabili să elaborăm un sistem de măsuri care să urmărească atât interesul antropic în aria protejată, de orice factură ar fi acesta, dar şi interesul protejării mediului şi al habitatelor de interes naţional şi comunitar. Până atunci, în baza datelor pe care le procesăm, activităţile antropice în Peştera Tăuşoare sunt reduse la minim, pentru a evita depăşirea suportului de mediu al acestui spaţiu unic.

Manager,                                                                                   Îngrijitor peşteră,
Gavrilaş Vasilichi George Alexandru                                        Crin Triandafil Theodorescu

 

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole